Цената на килограм българско розово масло мина 9000 евро

Цената на българското розово масло е минала 9000 евро, а на места търговците дават и повече. Първите количества масло от реколта 2015 г. са излезли на международните пазари по 8000 евро, но поради слабата реколта от миналото лято, търговците са били принудени да броят повече пари за уникалния продукт.

С около 3000 евро по-ниска е била цената година по-рано, когато беше прибрана най-високата реколта от 30 години насам. В последната кампания обаче производителите са получили едва 33% цвят от обичайните количества, съобщи за „Монитор” Марин Тодоров, собственик на розоварна в Казанлък.

В нормални години добивът от декар е около 400 кг от масовите насаждения. Подобна лоша година не е имало от четири десетилетия назад според Филип Лисичаров, председател на сдружението „Българско розово масло”. Организацията стои зад няколкогодишната битка българското розово масло да бъде вписано в регистъра на защитените географски наименования. Според него обаче сивият сектор в бранша е сериозна спънка пред развитието на бранша. По неофициални данни сивият сектор в розопреработката е 90 на сто.

Comments

comments