Цената на газа пада до нивата от 2007 г.

По 8,6 стотинки на киловатчас най-вероятно ще плащат газифицираните домакинства през следващото тримесечие. Цената на природния газ ще влезе в сила от 1-ви април, след като Комисията за енергийно и водно регулиране приеме решение за намаляването й следващата седмица.
През последните четири години се наблюдава значително поевтиняване на синьото гориво, показват данните на газовите компании у нас. Най-висока е била цената през 2012-та, когато битът е плащал по 13,2 стотинки за киловатчас енергия, произведена с природен газ. Със сегашното намаление цената на синьото гориво ще се доближи до нивата от 2007-ма година, когато киловатчас е струвал средно 8 стотинки.
Поредното поевтиняване на синьото гориво ще намали и сметките на домакинствата и индустрията. Така от следващия месец газифицираните семейства ще плащат близо два пъти и половина по-малко спрямо тези, които ползват електрическа енергия за битови нужди. Цената на тока към момента е средно 18,6 стотинки за киловатчас.
Индустриалните консуматори, които ползват синьо гориво за своите производства, пък ще плащат 7 стотинки за киловатчас енергия от април. Сравненията сочат, че за промишлеността електричеството струва 25,5 стотинки, а газьола – 18,8 стотинки.

Comments

comments