Цветан Цветанов за управлението на Борисов: Борба за рейтинг, хаос и непоследователност

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов отправи сериозни критики към сегашното управление на премиера Бойко Борисов. Пред Би Ти Ви той заяви, че в последните месеци се правят законодателни промени, които не отговарят на заложените през 2017 г. цели на кабинета, като даде за пример създаването на паралелната служба за охрана към МВР, която ще дублира част от задълженията на Националната служба за охрана (НСО). Друг недомислен закон, според него, е идеята държавата да се намеси в пазара с горива със свои собствени бензиностанции.

 

Цветанов подчерта, че след като официално напусна ГЕРБ е получил голяма подкрепа, особено от хора в чужбина. Той уточни, че в партията вече няма енергия и доверие, а това установил по време на срещите си с хора в страната.

Днес е много по-трудно да убеждаваш за ГЕРБ

Той описа сегашното управление с две думи – непоследователност и хаос. Според него това си личало от законопроектите за създаване на паралелно НСО. Президентът Румен Радев наложи вето на тези промени в Закона за МВР, но те бяха отхвърлени.

„Когато бях председател на парламентарната вътрешна комисия ресорният зам.-министър Красимир Ципов дойде при мен със същото предложение и му казах, че докато заемем този пост, няма как да позволя подобно нещо. Подобен е и случая със създаването на държавните бензиностанции. Такава държавна компания ни връща 25 години назад. Има органи, които да следят да няма монопол на пазара“, каза Цветанов.

„В момента има непоследователност и хаос в управлението. Води се междуличностна политика. Днес е много по-трудно да отидеш и да убеждаваш за ГЕРБ“, допълни той.

Всичко е как да повишим рейтинга

Цветан Цветанов каза още, че България отсъства от международната сцена и от стратегическите дебати в Европа. По думите му страната не е платила нито една вноска по инициативата „Три морета“, докато другите членове на международната организация вече го били направили.

„Румъния прави в момента истинско партньорство със САЩ и са подписали меморандум за изграждане на 5G мрежа с тях. Какво правим ние по темата? Какво правим ние по Зелената сделка на ЕС? Всичко е вманиачено как да повишаваме рейтинг“, заяви Цветанов.

Той уточни, че всичко това го е накарало да напусне ГЕРБ и да създаде своя политическа партия. Нейното учредяване се очаква през септември. Повече четете тук.

Борисов лично се е застъпвал за шефа на ГДБОП

Като бивш вътрешен министър Цветан Цветанов коментира и случая със задържани висши служители на ГДБОП. Вчера началникът на отдела за борба с наркотрафика в дирекцията беше арестуван след получен подкуп, а заедно с него и шефът на едноименния сектор, както и още двама служители от отдела. Новината съобщиха на брифинг в МВР главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов. Повече четете тук.

В крайна сметка заместник главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов подадоха оставки, които им бяха поискано от премиера.

„Напускането на Спиридонов дава отговор на коментарите, че той ще напусне или ще бъде отстранен. Ситуацията даде повод. Той е от хората, за които лично Борисов се е застъпвал да бъде директор на ГДБОП. Имаше нарушена комуникация между Спиридонов и Младен Маринов. Искането на оставка означава, че е натрупан огромен дефицит в последните години“, заяви Цветанов и добави, че е трябвало и главният секретар на МВР да бъде отстранен.

Comments

comments