Цветан Василев се предаде на властите в Сърбия

Издирваният от Интерпол по искане на българските власти мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев се е предал на сръбската полиция по обед във вторник в Белград, съобщи адвокатът му в България Константин Симеонов, като така потвърди новината, предадена по-рано от местните медии.

„Избрах най-лесното решение в случая“, казал Василев при появата си в едно от полицейските управления на сръбската полиция в Белград около 11 часа във вторник. Банкерът се решил на тази стъпка веднага след като е разбрал, че предишния ден в Белград е пристигнало искането за неговия арест, а освен това сръбската полиция започнала да го следи, предаде сръбската агенция „Бета“.

Официалните български власти се въздържаха да коментират съобщението в първите часове след излизането му, но косвено от прокуратурата признаха за задържането, като наблюдаващият прокурор по заведеното срещу Василев дело за източване на 206 млн. лв. от КТБ Иван Гешев заяви пред журналисти, че по принцип минимум от 18 до 40 дни са нужни за екстрадиране на задържан зад граница у нас.

По думите на Гешев първо трябва да се изчака официалното известие до нашите власти от сръбските, каквото до късния следобед във вторник още не бе дошло, и след това да бъде даден срок на прокуратурата да представи документи по делото за екстрадирането на Василев.

Съобщението, че банкерът и мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев се е предал сам в Белград на сръбските власти, идва само ден след като БНБ призова основните акционери на банката, представлявани от финансовия посредник EPIC, да депозират конкретен план за оздравяване на кредитната институция и дъщерната й банка „Виктория“. Виенското дружество EPIC представи с писмо преди седмица намеренията си да помогне за рекапитализиране на КТБ и „Виктория“, но поиска изрично държавна помощ, а в понеделник БНБ отговори.

В София срещу Цветан Василев са повдигнати обвинения за източване на 206 млн. лв. от КТБ. Първи за това обвинение съобщи австрийският вестник „Дер Щандарт“ на 31 юли – три дни, след като българската прокуратура е била предприела действия по задочното повдигане на обвинение към банкера, по това време пребиваващ във Виена, според неговите думи.

Тогава разследващите в България отказаха да потвърдят официално този факт, без да обясняват защо. Неофициално плъзнаха слухове, че потвърждаването на информацията ще попречи Василев да бъде открит. Междувременно обаче банкерът започна да бомбардира българските медии с писма от чужбина.

След като получи задочното обвинение, Василев бе обявен за издирване, включително и с червена бюлетина на Интерпол. Беше му издадена и европейска заповед за арест, а от МВР обявиха, че в Шенгенската информационна система няма данни Василев да се намира в Австрия, където доскоро пребиваваше. Самият Василев обяви неколкократно в изявленията си до медиите, че не се крие, че сам иска да участва в оздравяването на банката, в която е мажоритарен собственик и че ако е нужно, ще дойде в България, но срещу гаранция за сигурността си.

В началото на септември пък стана ясно, че Софийският градски съд е уважил искане на прокуратурата и комисията за конфискация за запор на почти цялото имущество на семейството му, което е записано в търговските регистри на негови лични фирми. Блокиран бе контролът на банкера над общо 12 дружества и десетки коли и имоти.

Преди няколко дни сръбските медии писаха, че Василев не само че е в Сърбия, но и не се крие. Той бе видян във фабриката си за стъкло в град Парачин. Фактът за пребиваването му в съседната страна не бе потвърден от официалните сръбски власти, но адвокатът му Константин Симеонов потвърди, че клиентът му е в Сърбия, защото му е разписал пълномощно в Белград.

Днес Симеонов каза, че вариантът с доброволното предаване на Василев в сръбската полиция е бил обсъден още преди седмица между двамата.

Само преди четири дни Градският съд отказа да се произнесе по жалба на защитата на Василев срещу постановлението на СГП, с което на банкера бе наложена 72-часова мярка за задържане от момента, в който бъде заловен или се предаде. Адвокатът на Василев неведнъж заяви пред медиите в последната седмица, че клиентът му има желание да се завърне в България и да работи за оздравяването на КТБ, но при условие, че не бъде вкаран в следствения арест.

След отказа на СГС да разгледа жалбата на банкера, тъй като 72-часовата мярка за задържане така и не е била реализирана, Симеонов отново заяви, че клиентът му не се укрива, а просто искал да избегне „патовата ситуация“ да тръгне от Сърбия към България, да бъде задържан на границата и върнат обратно за процедура по екстрадиране в София.

Тогава адвокатът посочи, че според него, ако това се случи, сръбският съд не би наредил Василев да бъде транспортиран в България, тъй като по делото нямало категорични доказателства за участието му в източването на 206 млн. лева от КТБ. Попитан тогава защо при това положение не се предаде на местните власти, Симеонов каза, че това също щяло да бъде „патова ситуация“, защото единственото желание на банкера било да се прибере у нас, за да оздрави и отвори поставената под специалния надзор на БНБ банка.

Междувременно Софийският градски съд (СГС) не уважи истането на Софийската градска прокуратура (СГП) за отстраняване от длъжност на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който е обвиняем за неупражняването на контрол при отпускането на 19 лоши кредита от КТБ. Досега Гунев беше в отпуска, която изтече.

Пред съда прокурорът по делото Иван Гешев заяви, че ако Гунев остане на работа, това ще е равностойно Цветан Василев да бъде назначен за квестор в КТБ. Съдът обаче остави Гунев на поста му. Самият той обаче е подал молба за удължаване на отпуската му до края на декември.

Сред мотивите, с които СГС отхвърли искането на държавното обвинение бе обстоятелството, че липсват данни Гунев да е влизал в каквито и да е контакти с ръководството на БНБ или със свои подчинени, откакто стана обвиняем в средата на юни. Освен това бе изтъкнато, че след като получи обвинение той сам е излязъл в отпуска, за да не оставя съмнения, че може да влияе по някакъв начин на разследването.

Comments

comments