Цар Симеон II впечатлен от развитието на Симитли, заедно с кмета Апостолов откриха изложба и насърчиха младите художници

Н. В. Цар Симеон II и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов официално откриха изложбата „Духът на миналото в образи“. Кметът Апостолов изрази радостта си, че именно общината, която той ръководи, е домакин на културното мероприятие. „Радвам се, че на мен се пада честта да открия тази хубава изложба, съставена от студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Картините, представени в експозицията, са автентични неща за нашата страна и по-конкретно за община Симитли, включително виждате картина с кукер, който е един от символите на Симитли. Освен това изложбата е допълнена с характерни за този край етнографски елементи и носии“, каза Апостолов.

От своя страна Симеон II също изрази задоволството си от видяното като коментира, че картините на младите художници са изключително красиви. „С две думи искам само да кажа, че много се радвам, че успях да включа в програмата си посещение в община Симитли. Моето желание бе с присъствието си да насърча младите художници, най-вече защото ето такива картини от нашата си България, нещо което е много по-автентично, ме радват и всички ние трябва да подкрепим тази инициатива. Радост за мен бе и това че отново съм в Симитли, затова искам да благодаря за поканата на кмета на Симитли Апостол Апостолов и на Кристиян Ковачев“, заяви Н. В. Цар Симеон II. След официалното откриване на изложбата Апостол Апостолов и Н. В. Цар Симеон II си размениха подаръци, един от които бе с изключително емоционална стойност за царя, тъй като представляваше колаж от снимки от първото му посещение в общината на Националния празник на България трети март през далечната 2004 година. След изложбата Н.В. Цар Симеон II и кметът присъстваха на официалното представяне на туристически пътеводител на симитлийския край. Пътеводителят бе представен от Кристиян Ковачев и проф. д-р Нина Христова. „Пътеводител на симитлийския край” вече е достъпен в електронен вариант на www.simitli.bg, където всеки желаещ може да се запознае със съдържанието му. Ученици, общественици, политици и приятели се присъединиха в компанията на Н. В. цар Симеон II и кметът Апостолов.

Бившата депутатка от НДСВ Снежана Гроздилова, която и до днес е сред приближените на царя, дойде специално за изложбата и представянето на пътеводителя на Симитли. Приятна изненада за негово величество бяха прекрасно подредените гозби, приготвящи се само в симитлийска община. Баници с кестени, баници с праз, чушки с извара и много красиви пити хляб и десерти бяха приготвили брежанските баби Катя и Райна.

Н. В. Цар Симеон II, изрази приятното си чувство на задоволство, колко много се е променило Симитли за тези 12 години, в които той не е посещавал общинския център и как общинското ръководство не спира да работи за благото на жителите на община Симитли.
След обяд и раздумка с гости и организатори, Цар Симеон II благодари за топлото посрещане и обеща да се върне скоро на симитлийска земя.

Цар Симеон II присъства рано сутринта и на молебен за Божия закрила на българския народ в храм „Рождество на Пресвета Богородица” в град Симитли. В града Негово величество бе посрещнат от кмета на Община Симитли Апостол Апостолов, заместик – кметa Евгения Георгиева, председателят на Общински съвет – Симитли Владимир Христов, общественици и граждани.

Днешният ден бе и повод за закриване на научната експедиция „Симитлия от древността до наши дни” със закриваща научна конференция Аферата „Мис Стоун”- век по-късно: мнения, оценки, анализи”. В нея участие с доклади взеха Кристиян Ковачев, Георги Никулкин, Елена Александрова, Мила Кръстева и Борислава Ставрева. Те представиха своите доклади след експедицията, която се проведе от 1 до 6 август на територията на община Симитли и бе по стъпките на Мис Стоун. На участниците бяха раздадени сертификати за участието в закриващата научна конференция с обещанието следващата година да продължават традицията, която става притегателен център за младите изследователи в Симитли.

Comments

comments