Царевицата – толкова вкусна, колкото и полезна (много)

Обичате ли царевица? В разгара на лятото, нейният вкус извиква в нас желанието да му се наслаждаваме. С малко масълце и, разбира се, посолена. Вече усещаме аромата й. Но освен, че е невъобразимо вкусна е, пленени от вкуса, забравяме колко полезна е тя за здравето ни.
Царевицата е наситена с полезни фибри, каротеноиди, лутеин, зеаксантин и витамин А, които са от съществено значение за цялостното здраве на организма ни.
Сладката царевица пък е богата на витамин В1, а той е отговорен за превръщането на въглехидратите в енергия.
Функцията на сърцето, мускулната и нервната системи също обичат царевицата, защото подпомага работата им.
Освен това царевицата е наситена с елементи, като цинк, мед, желязо, манган, магнезий и други.
Пантотеновата киселина, която е част от състава на цaривицата, е важна за усвояването на въглехидратите, протеините и липидния метаболизъм в тялото.
Изреждайки полезните й свойства, задължително трябва да отбележим, че е добър източник на бета-каротин, който отговаря за формирането на витамин А в тялото, което е важно за доброто зрение и състояние на кожата.
След всичко казано дотук, смятаме, че не остава и капка съмнение – трябва ли да хапваме повече царевица или не.
Все пак припомняме, че царевицата е един от продуктите в списъка с най-страшните ГМО продукти, е най-добре да си отглеждате сами царевичка, ако имате такава възможност, за да сте сигурни, че ще получите от нея всички тези полезни свойства. Или да я купувате от сигурен производител.

Comments

comments