Храни, с които можем да подобрим детския имунитет

В имунната система участие взимат органи, тъкани, антитела, бели кръвни клетки, чиято обща работа предпазва детския организъм от инфекции и заболявания. С по-слаб имунитет са децата, чийто хранителен режим не е пълноценен. Това не означава непременно оскъден, въпреки че при някои деца недостатъчното хранене също е фактор за по-слаби защитни сили, но, че режимът не е балансиран, едни вещества преобладават за сметка на други, липсват ценни хранителни елементи, необходими за изграждането на детския организъм. За съжаление, в храненето на децата днес преобладава включването на продукти, които отслабват имунитета, потискат способността му да образува бели кръвни клетки и антитела.

За щастие, съществуват и храни, с помощта на които може да се укрепи устойчивостта на детския организъм срещу заболявания. Кои са те?

1.

Месо, особено телешкото, пуешкото, както и черен дроб, жълтък, млечни продукти и бобови култури – заради наличието на цинк. Той е изключително важен минерал за образуването на бели кръвни клетки, Т-клетки и антитела и съответно за борбата на организма срещу инфекции и неговото бързо възстановяване.

2.

Сурови плодове и зеленчуци, най-вече цитруси, особено киви, ягоди, броколи, чушки, домати, дори картофи – варени с коричката или сладки, тъй като те изобилстват с витамин С. Въпреки че неговата слава за предпазване от инфекции е поставена под въпрос при новите научни изследвания, той си остава необходим за бързото възстановяване на организма. Той също участва в образуването на бели кръвни клетки и антитела, посредством които тялото се бори срещу различни инфекции.

3.

За да се отстранят от организма по-бързо токсините образували се от дейността на вредните микроорганизми в тялото, от полза са храни, съдържащи витамин Е. Той участва и в образуването на В-клетки, които от своя страна отделят антитела, унищожаващи бактерии и други микроорганизми.
Витамин Е може да се набави основно чрез консумация на ядки, особено слънчогледово семе, маслини, студено пресовано зеленчуково олио, както и пълнозърнести продукти, бобови култури, кафяв ориз, яйца, мляко, месни дреболии, спанак и аспержи.

4.

Други особено ценни вещества за детето са омега-3 мастните киселини. Те предпазват организма от увреждане при алергична реакция и силна чувствителност към определени дразнители. Омега-3 мастните киселини повишават активността на белите кръвни клетки срещу бактериите и елиминират възпалителните процеси. Според данни от изследване допринасят за намаляване честотата на респираторните инфекции при децата.
Могат да се осигурят с мазните видове риба – сьомга, скумрия, риба тон, както и с редовно хапване на орехи.

5.

Киселото мляко трябва да е задължителна храна за менюто на детето заради пробиотиците в него. Бифидо- и лактобактериите подобряват храносмилането. Според изследване децата, които хапват редовно кисело мляко 19% по-рядко страдат от простудни заболявания и грип, отит и възпалено гърло.

Comments

comments