Храним се с риба от Фукушима, от БЗХ успокоиха че тя не е замърсена и не носи риск за здравето

Консервирана и замразена риба от радиоактивната зона около японската атомна централа „Фукушима” се продава свободно в търговските вериги у нас, показва проверка. Тя може да се разпознае по района на улов, който е описан върху етикетите на морските деликатеси – FAO61, пише „Телеграф”, цитиран от Блиц.
В една от веригите например се продават рижки шпорти, произведени в столицата на Латвия Рига, в бурканче за 5,99 лева. На етикета е посочено, че районът на улов е именно зона 61. В други магазини пък може да попаднете на замразена сьомга, която струва около 6 лева килограм от същия район. Има и рибни пръчици в полуготов вид за паниране, които са на цена 3,50 лева, като зоната за улов отново е FAO61. На пазара има и рибни консерви, които също съдържат риба от същия район. Това е консервата „Ропотамо” на фабрика „Славянка” със салата със скумрия. От фирмата производител отрекоха рибата да е уловена в Япония и посочиха, че тя е внос от Китай. И маринован зарган, уловен от същата опасна зона FAO61, може да се намери по рафтовете на веригите, Той се предлага от роден производител, който го рекламира като „продукт, произведен на брега на българското Черноморие”.
Става ясно, че у нас е станала само преработката, но уловът е извършен в същата зона, в която през 2011 година аварира японската атомна централа. В началото на годината сайтът Japan Times съобщи, че водите съдържат високи нива на цезий и други радиоактивни изотопи. Нивото се покачило драстично след последния теч от АЕЦ „Фукушима” през май 2014 г.
От Българската агенция за безопасност на храните побързаха да успокоят потребителите, че рибата, която се предлага на нашия пазар, е уловена в Китай, а не в района на японската атомна централа. Няма опасност за наличие на радиоактивни храни в българските магазини, тъй като не се допуска производство и улов в райони с висока радиация. От там обаче посочиха, че те не правят периодични проверки за нивото на радиация в продуктите, Причината била, че всички океански деликатеси, които са предназначени за внос в ЕС, се проверяват строго още в страната износител. Затова допълнителното лабораторно изследване за радиация в България било лишено от смисъл.

Comments

comments