Храната по света поевтинява до рекордни нива

Индексът на световните цени на храните през януари спадна до рекордно ниско ниво за последните 7 години. Това сочат данни на Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ) към Организацията на обединените нации (ООН).
През януари 2015 г. индексът спада с 1.9% , в сравнение с декември, поради по-ниските цени за всички видове стоки, включени в него. И най-значително намаление се отчита при захарта.
През януари индексът е 150.4 пункта, което е с 16% под нивото, записано преди година. Това е най-ниският резултат от април 2009 г.
„Основните фактори в продължителния спад на цените на основни хранителни продукти са в изобилието от селскостопански стоки, забавянето на световната икономика, както и засилването на долара в САЩ“, се казва в съобщението.

Индексът на цените на захарта намалява с 4,1% в сравнение с цифрата през декември. Това е първият му спад след четири месеца на растеж, което се дължи на подобрената перспектива за реколтата в Бразилия. Индексът на цените на млечните продукти намалява с 3% в резултат на големи запаси в ЕС и Нова Зеландия, и забавеното глобалното търсене.

Индексът на цените на зърното падна с 1.7% заради изобилието от световните резерви и поради засилената конкуренция за експортните пазари, особено за пшеница и царевица, както и укрепването на американския долар. Цените на растителните масла също са надолу с 1,7%. Причината е в значителните запаси на соево масло в света.

Стойността на месото спада с 1,1% в сравнение с ревизираната стойност през декември. Поевтиняват и другите категории месни продукти.

Индексът на цените на хранителните стоки на ОПЗ е среднопретеглената стойност на промените на международните цени на кошница от пет хранителни групи: зърнени храни, месо, млечни продукти, растителни масла и захар.

Comments

comments