Храмовите празници на Свети Дух бяха отбелязани в четири села в община Симитли

Празникът Свети Дух отбелязаха в четири села в община Симитли.
В село Полето осветиха параклиса Свети Дух. Оброчището е от V- VI век. Именно през село Полето е минавал пътят на виното. По разкопките, извършени преди градежа на новия храм, ясно се забелязват следите от керамика и каменни късове, с жертвеници и надписи върху тях. Експерти от Регионален исторически музей – Благоевград смятат, че това е най-старото оброчище в община Симитли. На това място да бъде изграден масивен параклис е на самите жители на Полето, които започват да събират собствени средства, обединени от мисълта на мястото да има храм. С финансовата помощ на кметовете на Симитли Апостол Апостолов и на село Полето Иван Манчев параклисът е вече щастлив факт.
С празнична света литургия отец Евгени освети параклиса, а 10 казана курбан за здраве бяха приготвени и поднесени на десетките жители, събрали се на живописното място. Село Сушица също отпразнува своя храмов празник, както и църквата в село Железница. Десетки жители на общината се събраха на общи трапези, за да отбележат хубавия празник.
Отслужени бяха тържествени водосвети, осветени курбани за здраве на жителите на селата и на цялата община. Много музика и добро настроение съпровождаха празник. Село Черниче празнува също своя празник, на обяд бе даден курбан, а веселбата продължи на площада на селото, където се изпълни концерт.

Comments

comments