Хлебопекарна в Гоце Делчев с глоба от 1000лв. за лоша хигиена

Мръсни тави във фурна за хляб в Гоце Делчев донесоха на собствениците олекване на джобовете им с 1000 лева. Актът е направен при проверка на инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните. Фирмата е направила постъпки за обжалване на наказанието, но съдът го потвърди на първа инстанция.
При проверката се установило, че използваните тави за печене на хляб са в лошо хигиенно състояние, с напластявания отвън и нагар, неизмити и недезинфекцирани, преди започване на работа. Рол-палетите, използвани за директно поставяне на изпечения хляб за охлаждане са мръсни, с напластявания от прах, брашно и следи от засъхнало тесто. Технологичен хладилник за съхранение на хлебарска мая е в лошо хигиенно състояние, със замърсени решетки, стъкло и дръжка.
Проверката била извършена на 7 август м.г., а на стената бил окачен чек лист за ежедневната хигиена, който бил попълнен чак до края на месеца.
Самите работници във фурната признали, че тавите се мият рядко. Не било необходимо след всяко ползване, защото при поставяне във фурната при висока температура, прегаряли и така се почиствали.
Магистратите обаче потвърдиха глобата от 1000 лв., като решението им може да се обжалва пред Административен съд.

Comments

comments