Хиляди по света отбелязаха първия Международен ден на йога

В днешния ден на лятното слънцестоене за пръв път се отбелязва Международния ден на йога. Инициативата за това е на индийския министър-председател Нарендра Моди, който поведе най-голямата демонстрация на йога в Ню Делхи, в която участваха 45 000 души, съобщава Си Ен Ен.Моди лично ръководи церемонията, в която участваха държавни служители и ученици. Повечето от тях практикуват йога по задължение на работното си място. Намерението на премиера е да предизвика по-голям интерес и да накара повече хора да започнат да практикуват полезното занимание.
Въпреки че е познат повече физическият аспект на йога, в Индия тя предизвиква религиозни асоциации. Мюсюлманите в страната, например, смятат популярния комплекс упражнения „слънчеви поклонения” за езически култ на поклонение към слънцето. Асоциациите на мюсюлманите в Индия на разбират как ООН се е съгласила да обяви Международен ден на йогата.

Въпреки че корените на йога несъмнено са в Индия, днес това, което се практикува, е нейната американизирана версия. Само в САЩ 25 млн. души я практикуват. Тя се е превърнала в доходоносен бизнес, не само с таксите за курсовете, но и с аксесоарите, необходими за изпълнение на упражненията.

Comments

comments