Хиляди зрители искат преразглеждане вота на „Евровизия 2016“

Различни европейски страни изразяват недоволството си от това кой спечели първото място на тазгодишния конкурс „Евровизия 2016“, предаде БГНЕС. Едва след края на конкурса те изразиха своето недоволство, смятайки, че песента на победителката Джамала не е трябвало да участва, тъй като (според тях) е с явна политическа насоченост. Въпреки че от самото начало беше ясно кои песни ще бъдат представени, възмущението на зрителите започна едва след края на резултатите.
Петиция с искане да се преразгледат резултатите от международния конкурс за песен „Евровизия – 2016“ се появи на сайта Change.org, съобщава РИА „Новости“. За момента обръщението към организаторите на „Евровизия“ е подписано вече от повече от 29 000 души от необходимите 35 000. За автор на петицията се сочи жителя на Ереван Артур Оганесян, но тя е подкрепена от граждани на Великобритания, Франция, Германия, Испания, Австралия, Сърбия, Швеция, Русия, Украйна и други страни.
„Ние разбираме, че гласуването на жури и аудитория – това е тежък и емоционален процес, но броят на подписалите се по тази петиция показва, че мнозина са убедени в това, че победител тази година в конкурса стана не този, който трябваше да спечели“, казва авторът на обръщението.
Кристиан Гаридо от Мадрид също направи своя петиция в сайта Change.org, в която призовава Испания да се откаже от участие в „Евровизия – 2017“. Според него тази година финалът на конкурса в Стокхолм е бил „подигравка“ и на половин Европа е станало ясно, че резултатите се определят от „политически интереси“.
„Доволни ли сте от резултатите от „Евровизия – 2016“, пита той, чиято страна не се класира сред фаворитите на музикалния конкурс. „Испания не трябва да участва през 2017, за да видят и разберат всички колко сме възмутени, пише още авторът на обръщението. Германски потребители на портала „OpenPetition“ призовават страната си да се откаже от участие в „Евровизия“.
По думите на автора на една от петициите, „това състезание се провежда не на художествено ниво, а отразява само политическите ветрове“. Французите също започнаха подписка за уволнение на водещата, която коментираше финала на „Евровизия“ по канал „France 2“. Авторът са обръщението на сайта „Avaaz“ пише, че водещата Мариан Джеймс си е позволила в пряк ефир да прави обидни изказвания за Русия и така е уронила имиджа на Франция.

Comments

comments