Хванаха останалите атентатори от Париж и Брюксел

Заподозряният за джихадистките атаки в Париж Мохамед Абрини и още 4 души са арестувани по време на серия от акции в белгийската столица Брюксел.
За Абрини и още двама от задържаните се предполага, че са взели участие и в атентатите в брюкселското летище и метро в края на миналия месец. Това официално потвърди федералната прокуратура на страната, цитирана от AFP, по време на специална пресконференция.
„Мохамед Абрини е арестуван в Андерлехт (квартал на Брюксел, б.р.)”, заяви говорителят на прокуратурата, като така потвърди по-ранни информации, изтекли в белгийските медии.
Абрини е белгиец от марокански произход, който 2 дни преди атентатите на 13 ноември е бил забелязан на бензиностанция северно от Париж, в компанията на друг основен заподозрян за атаките – Салах Абдеслам. За Абдеслам се счита, че е управлявал една от колите, с които джихадистите са се придвижвали из френската столица по време на атентатите, при които загинаха 130 души.
През март Абдеслам също беше открит и арестуван в Брюксел, в родния му квартал Моленбек. 4 дни след задържането му белгийската столица също се превърна в обект на джихадистки атаки, при които загинаха 32 души. Отговорност за атаките в Париж и Брюксел пое групировката „Ислямска държава”.
Голяма част от доказателствата до момента сочат, че атентатите в двете столици са подготвяни от една и съща джихадистка мрежа, работила във Франция и Белгия.
Информацията за днешния арест на Абрини по-рано беше потвърдена от полицейски източници на белгийските медии. В същото време белгийската прокуратура съобщи, че са били извършени няколко ареста във връзка с атентатите в брюкселското летище и метро от миналия месец.
„Федералната прокуратура потвърждава, че са извършени няколко ареста в рамките на деня във връзка с нападенията на летището и в метрото“, се посочваше в по-ранното изявление.

Comments

comments