Хванаха банда жени с 60 кг хероин в автобус с направление Турция – Благоевград – Сандански

Над 70 кг висококачествен хероин са задържали служители на отдела за борба с наркотрафика на Митница “Свиленград” и Агенция Митници. На 12 срещу 13 юни през нощта в автобус са заловени 5 жени на видима възраст между 40 и 60 години, пренасящи 60 кг хероин в сакове и раници в товарното помещение на автобуса. Хероинът е бил разпределен в опаковки между 0,5 и 1 кг. Автобусът е от Турция с направление Благоевград – Сандански.
Към този момент има информация, че раниците са били дадени на жените в района на Одрин. Те първоначално твърдели , че багажът не е техен. Опитали се да пробутат версията че някой им е подхвърлил чантите, пише Блиц. После сменили версията: Били на пазар в Истанбул за няколко дена. Чантите и раниците били техни, но за хероина не знаели.
Заплащането, което е трябвало да получат жените за услугата след доставката на хероина е 5 000 евро на човек. Разследващи митничари твърдят пред мен, че една от жените е позвънила на мобилен телефон с турска регистрация. Този номер е известен като един от номерата на „кюрдския доктор“.
За справка, така нареченият кюрдският доктор се издирва в България от десет години за организиране на въоръжен грабеж и наркотрафик. По произход е сирийски кюрд, има с три паспорта, единият от който е български. От години е свързван с ПКК и неофициалният им клон в България. Преди осем години негов близък роднина бе арестуван със съдействието на американското разузнаване в скандинавска държава, за пране на пари от „Ал Кайда“. Официално се занимава с търговия с турски текстилни изделия към нашата страна. Количества наркотик с такава дестинация, най-често се оставят на депо в България за няколко дена, след което се натоварват в камиони, които извършват само вътрешно-европейски доставки и безпрепятствено минават през митница Русе за Европа.

Comments

comments