Харемът е подготвял жените за живота, смята първата дама на Турция Емине Ердоган

Османският харем е бил „училище, подготвящо жените за живота“, заяви съпругата на турския президент Реджеп Ердоган – Емине, цитирана от „Франс прес“ и БТА.

„Харемът е бил школа за членовете на османската династия и училище, подготвящо жените за живота“, каза първата дама, която участва в редица женски и благотворителни организации. Историческото влияние на наложниците в харема би могло да бъде „вдъхновение“, смята тя.

„Получаването на образование в харема не го прави училище, това е глупост“, писа в „Туитър“ професорът по средновековна история Гази Чалаш.
„Хората, които хвалят харема, пращат дъщерите си в американски университети“, припомня друг потребител на „Туитър“ факта, че и двете дъщери на семейство Ердоган са завършили Университета в Индиана, пише Би Би Си.

Подобно на съпруга си, госпожа Ердоган е отдадена мюсюлманка, почитателка на величието на Османската империя.

Макар Турция да е светска република, Емине Ердоган и дъщерите ѝ винаги са с хиджаб и консервативно облекло на публични събития. До 2013 г. носенето на мюсюлмански забрадки в университетите, училищата и държавните учреждения бе забранено и беше легализирано при управлението на Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган.

Тогава президентът коментира, че светската забрана е била дискриминация спрямо отдадените на религията жени.
В словото си по повод Международния ден на жената тази година Ердоган заяви, че Турция трябва да развие свой собствен стил права на жените.

„Ние говорехме за „турски стил президентска система, турски стил конституция“. И по този въпрос (правата на жените – бел.ред), ние сме длъжни да развием турски стил модел и да го приложим. Не трябва непременно да изразяваме, защитаваме и прилагаме правата на жените във формата и стила, който съществува на Запад“, изтъкна той.

Повече от половината убийства на жени в Турция за последните пет години са извършени от съпрузи или бивши съпрузи, показват данни, събрани от журналистката Джейда Улукая в сайта Kadın Cinayetleri и цитирани от в. „Хюриет“.

Сред причините за нападенията са: „боядиса си косата червена“, „купи си нова рокля“, „не ми направи картофени кюфтета“, „не ми подаде солта“ или „просто е дразнеща“.

Миналата година вицепремиерът Бюлент Арънч предизвика скандал, нареждайки на депутатка от опозицията: „Госпожо, млъкнете! Като жена Вие трябва да млъкнете!“. Година по-рано той коментира, че е непристойно жените да се смеят на обществени места и да бъдат „подканящи с поведението си“, а да се държат порядъчно.

Comments

comments