Френски вестник: Наркотикът каптагон носел редовен доход на България

След като преди няколко месеца в България бе арестуван близък на братя Куаши, който бе заподозрян, че желае да се присъедини към джихада в Сирия, България отново се оказа свързана с организацията „Ислямска държава“, пише френският вестник 20 minutes.
Причината за това са съмненията, че България е произвеждала използвания от джихадистите наркотик каптагон.
Според Courrier International от 2011 година каптагонът е произвеждан в „лаборатория на НАТО“ в България. В миналото каптагонът е бил предписван за лекуване на хиперактивност, нарколепсия и депресия. През 1986 година каптагонът е причислен към наркотичните вещества, оттогава е забранен.
Министерство на отбраната в България официално опроверга съществуването на „лаборатория“ на НАТО в нейна територия. Бившият министър на отбраната Николай Цонев обаче въобще не е впечатлен от това изявление го оприличи като „безсрамна лъжа“.
Трафикът на каптагон, който е носел редовен доход на България преди влизането й в ЕС през 2007 година, се е изместил към Сирия. Това обаче не поставя граници пред българския опит.
През 2014 година бивш български „експерт“, работещ във фармацевтичната индустрия, бе арестуван в Ливан, докато изкарва пари от знанията си.

Comments

comments