Френски вестник :Москва ежегодно харчи за пропаганда в България над 10 милиона евро

Съперничеството между Великите сили изглежда продължава на Балканите – този беден и неспокоен регион. Това се казва в анализа „Голямата игра на Москва и Запада на Балканите“ на Жан-Баптист Нод, публикуван от френското издание „Нувел Обсерватьор“, цитиран от БГНЕС.
От 90-те години на ХХ век в мълчаливата и много често тайна война на Балканите, включително в България, се изправят от една страна Русия, а от другата американците и европейците. Залозите в тази игра са големите газови проекти и политическото доминиране в този стратегически важен регион, служещ като коридор между Европа и Изтока.
Москва залага на историческите връзки в региона, на „братството“ между православните народи, на своите огромни природни ресурси и внедряването на своите тайни служби. Европейците и американците притежават огромна финансова ударна сила, кибервъзможности и мощта на НАТО.
В навечерието на присъединяването на България към Европейския съюз руският посланик в Брюксел Владимир Чижов откровено заяви: „България ще стане нашият троянски кон в ЕС!“. Струва си да отбележим, че Москва едва скрива своята игра в София. За Владимир Путин европейската интеграция на България се превърна в нетърпимо историческо оскърбление: отношенията между Русия и България датират отдавна и са дълбоки. Националният празник на българите е освобождението от Русия на страната от турското робство през 1878 г. Но от момента, когато получават своята свобода българите непрестанно правят опити да се освободят от прегръдката на своите освободители. Днес Кремъл се стреми да поддържа близки контакти с най-предания си съюзник от епохата на СССР благодарение на тесните си връзки с бившите комунисти. Последните запазват своята власт в сферата на икономиката и медиите. Те са се превърнали в „червена олигархия“, тясно свързана с „руския бизнес“.
България почти напълно зависи от Русия при доставката на енергийни ресурси. Русия също така е представена достатъчно широко в други сектори на българската икономика, като туризма и недвижимите имоти. Според бившия полковник от КГБ Олег Гордиевски щатът на руските тайни служби в България наброява най-малко 120 офицери, което потвърждава интереса на Кремъл към тази страна. По данни на добре информирания източник, Москва ежегодно харчи за пропаганда в България над 10 милиона евро.
Но през 2014 г. на Москва бе нанесен сериозен удар. България спря изграждането на руския газопровод „Южен поток“, по който страните от Южна Европа щяха да получават директно руски газ без да зависят от транзита през Украйна. Но руската енергийни империя контраатакува: тя не крие своето намерение и превърна своя проект „Южен поток“ в „Турски поток“, използвайки факта, че бързо развиващата се турска икономика се нуждае от енергия. САЩ се противопоставят на това и се обявяват в подкрепа на изграждането на Трансадриатическия газопровод, по който ЕС ще получава „синьо гориво“ от Азербайджан. Баку е политически, военен и икономически съюзник на САЩ, сътрудничещ си с НАТО.

Comments

comments