Френският посланик говори за борбата с тероризма пред студенти на Американския университет

Автор:Даниел Пенев

Има огромна разлика между това да имаш религия и това да използваш радикална версия на тази религия като основа за тероризъм. Това, че в много терористични атаки участват мюсюлмани, не означава, че всички мюсюлмани са терористи.

Това заяви Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, пред студенти и преподаватели от Американски университет в България (АУБ) в Благоевград. Той посети университета в сряда и изнесе лекция на тема „Борбата с тероризма: предизвикателство за демократичните държави“.

В началото на лекцията си посланикът определи тероризма като „насилствен акт, който се случва на политическото поле, има политическа цел и цели да привлече внимание, така че да произведе страх.“ Той отбеляза, че „терористичният акт цели да провокира реакция.“ Докато причините и целите на терористичните нападения варират според обстоятелствата и извършителите, никоя част на света не е напълно застрахована, посочи посланикът.
Frenski poslanik 1

Той дискутира темата като гражданин и дипломатически представител на страна, която се изправи очи в очи с тероризма на два пъти в рамките на 10 месеца през миналата година. Между 7 и 9 януари миналата година общо 17 души загинаха в нападения в Париж срещу сатиричното списание „Шарли Ебдо“, еврейски супермаркет и предградието Монруж. Десет месеца по-късно, на 13 ноември 2015 г., серия от стрелби и бомбени експлозии в Париж отне живота на 130 души и рани стотици други.

Въпреки че френските власти реагираха далеч по-силно след нападенията през ноември, отколкото след тези през януари, „в двата случая решихме, че не трябва да се страхуваме“, каза посланикът. Според него френските граждани са искали да покажат, че ще продължат да бъдат „свободен народ“.

Нападенията на 13 ноември се различаваха по вид от тези през януари, отбеляза посланикът. „През ноември беше напълно очевидно, че сме нападнати отвън“, каза той. „Да, повечето терористи бяха френски граждани, но всички те бяха преминали подготовка и обучение в друга страна.“

Няколко дни след нападенията френският президент Франсоа Оланд ги описа като „акт на война“. Според френския посланик Оланд е реагирал по този начин, защото Ислямска държава (ИД) на практика е обявила война на Франция, като е изпратила терористи на нейна територия. С термина „война“ Оланд също така е искал да покаже единството на френския народ и да каже на ИД, че „ние сме на война срещу вас на ваша територия“, каза посланикът.

Фактът, че не само чужденци, а и френски граждани, приели исляма, виждат решение на проблемите си в тероризма и насилието, доказва съществуването на групи от хора, които се чувстват обезверени и маргинализирани, каза още посланикът. „Когато те смятат, че няма възможност обществото да се промени отвътре с демократични средства, [те прибягват до] насилие.“

Посланикът цитира френски социолог, който твърди, че основният проблем през последните 15-20 години е „не радикализацията на исляма, а ислямизацията на радикализма“. Чрез своите несъвършенства като политическа система демокрацията предизвиква подобен тип радикализация, посочи посланикът. Терористите използват „радикален ислям като идеология, с която се противопоставят на съществуването на всички свободни общества“, каза още той.

Според него не е регистриран ръст в насилието срещу мюсюлмански граждани във Франция след нападенията през ноември. Той каза, че се надява такъв ръст да няма и за в бъдеще.

Франция е напълно наясно, че въздушните нападения срещу ИД няма да сложат точка на конфликта, каза посланикът. В същото време Франция осъзнава, че въшната намеса в такива конфликти често се оказва пълен провал. Той обясни, че Франция се стреми да помага на противниците на ИД, като това партньорство постепенно дава резултати, например загуба на територии от страна на терористичната групировка. При все това обаче постигането на споразумение между участниците в гражданската война в Сирия може да отнеме още доста време, заключи посланикът.

Comments

comments