Френска драма за младежката престъпност открива 68-то издание на фестивала в Кан

Френската драма „Остани изправен“ открива днес 68-ия международен филмов фестивал в Кан. Това ще световната предпремиера на лентата на Емануел Берко, отразяваща трудната тема за младежката престъпност. Голяма звезда е Катрин Деньов.
След седмица и половина фестивалът ще завърши с друг френски филм – „Лед и небе“ на Люк Жаке.
Общо 19 заглавия претендират за „Златна палма“ за най-добър филм. В журито са братята Коен, Джейк Джиленхол (на снмиката долу) и Сиена Милър (на снимката горе).
Съвсем очаквано вниманието на публиката ще бъде привлечена от филми като документалният „Ейми“ на режисьора Асиф Кападиа, който разкрива историята на певицата Ейми Уайнхаус, починала в апогея на славата си преди 4 години. Заснет е с помощта на нейните родители, предоставили кадри от детството й.
С интерес се очаква и премиерата на филма на Тод Хейнс – „Карол“ с Кейт Бланшет по романа „Цената на солта“ на Патриша Хайсмит.
Последния филм на Уди Алън – „Ирационалният мъж“ е също сред най-любопитните за масовия зрител филми.
С „История за любов и мрак“ на фестивала пък дебютира като режисьор звездата Натали Протман. С интерес се очаква и „Лудият Макс: Пътят на яростта“, с който Джордж Милър възобновява собствената си поредица, превърнала Мел Гибсън в супер звезда през 80-те години на миналия век.

Comments

comments