Франция и Германия с общо несъгласие със плана на ЕК за емигрантите

Франция и Германия настояват Европейската комисия да преразгледа плана си за квотното разпределение на мигранти.
Липсва постигнат баланс в предложението, направено миналата седмица от Европейската комисия, за разпределяне на кандидатите за убежище в ЕС. Това заявиха в съвместно комюнике Франция и Германия, цитирани от Франс прес и БТА.
„Ще са необходими задълбочени обсъждания на европейско ниво, за да се достигне това равновесие между отговорност и солидарност“, казаха вътрешните министри на двете страни Бернар Казньов и Томас де Мезиер.
Те смятат, че в предлаганото от Брюксел разпределение е трябвало да се вземат предвид вече положените усилия от страните членки.
„В момента пет страни членки си поделят 75 на сто от кандидатите за убежище – Франция, Германия, Швеция, Италия и Унгария“, казаха те.
Министрите посочиха, че Франция и Германия са готови да разгледат предложението на ЕК, но „такъв механизъм трябва да остане временен и по изключение, и трябва да бъде част от глобален подход към справяне с миграцията“, предаде думите им ДПА.
Механизмът, предложен от Европейската комисия за разселването на имигрантите в ЕС, може да не влезе в сила от 1 юли, потвърди говорител на комисията. Готови и отворени сме за обсъждането на критериите за разселване, заяви говорителят.
Съвсем скоро председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи квоти за всяка страна членка на ЕС, които ще се определят на базата на националния БВП, на населението, на нивото на безработицата в дадената държава в съюза.
Това е част от предложенията на ЕК за противодействие на притока от нелегални имигранти към ЕС.
Според тази директива 20 хиляди бежанци трябва да се настанят в държавите от ЕС през следващите 2 години. В проекта се отбелязва, че Германия, Францияи Великобритания трябва да приемат най-много имигранти. Най-малко пък Финландия, Латвия, Литва и Естония.
10 от 28-те държави в ЕС не подкрепят предложението на Европейската комисия за задължителни квоти за приемане на нелегални имигранти от трета страна.

Comments

comments