Почина полският режисьор Анджей Вайда

Световноизвестният режисьор Анджей Вайда почина във Варшава на 90-годишна възраст, съобщиха близките му и много полски медии. От няколко дни той бе на границата между живота и смъртта. Режисьорът, който преживя творческо дълголетие отразявайки във филмите си сложната и бурна история на своята страна, почина от белодробна недостатъчност.Той бе в болница и се намираше в изкуствена кома, посочи за AFP близък на семейството, пожелал анонимност.

Анджей Вайда е роден на 6 март 1926 г. в Сувалки. Баща му, офицер от полската армия, загива в Катин. Въпреки желанието на семейството му той също да се посвети на военна служба, младият Вайда избира най-напред Академията за изящни изкуства в Краков, а след това Висшата кинематографическа школа в Лодз. Първата премиера на младия режисьор е през 1955 г. с филма „Поколение“.
Широк обществен резонанс не само в Полша, но и по света получават филмите му „Човекът от мрамор“, „Без упойка“, „Човекът от желязо“, „Дантон“.
Вайда също така е поставил близо 40 спектакъла в различни театри по целия свят.
Творчеството му е удостоено с редица престижни награди – той е лауреат на Московския кинофестивал, на френската кинонаграда „Сезар“, има „Златен лъв“ от Венецианския международен филмов фестивал , „Златна палма“ от фестивала в Кан.
През 2000 г. Анджей Вайда е награден с „Оскар“ за приноса му за световното кино, а през 2006 г. – със „Златна мечка“ на Берлинския международен кинофестивал.

„Духът и плътта, чувството и разумът никога вече няма да могат да се съединят. Твърде късно е. Увредени сме от страшната болест, наречена бездуховност, която, уви, е смъртоносна. Човечеството прави всичко, за да се самоунищожи“

Comments

comments