Физическото наказание НЕ е начин на възпитание – защо?

Физическото наказание на непослушните деца „Не работи!“. То всъщност би могло да засегне развитието на малчуганите занапред според проучване, публикувано в Canadian Medical Association Journal, което анализира ефектите на „напляскването“ върху дългосрочното развитие на децата. То се провежда за период от 20 години.

Учените наблюдават децата, взимайки предвид до каква степен те биват наказвани физически, тъй като е трудно да ги разпределят в групи. По-късно те определят степента на агресия при отделните участници.

Водещият автор – Джоан Дюрант – детски психолог и професор в Университета на Манитоба обяснява, че децата, които са били подлагани на подобен вид наказания, стават по-агресивни с течение на времето, в сравнение с останалите.

Малчуганите, които са „наплясквани“ от своите родители, се чувстват депресирани и неоценени. Освен това, страда и тяхното чувство за самоуважение. Суровите наказания може да доведат до обратен ефект – засегнатите деца започват да лъжат, за да избегнат наказанието.

По-късно в живота те може да страдат от психически проблеми, като тревожност, депресия. Може да се стигне дори и до употреба на алкохол и наркотици. Научни доказателства сочат, че физическото наказание може да промени определени части на мозъка, някои от които участват в регулирането на емоциите и стреса.

Много от родителите, включително и тези, които са били „възпитавани“ по този начин, използват физическото наказания върху техните деца като начин на дисциплиниране.

Те трябва да бъдат обучавани относно етапите на развитие на детето. В целия този процес е задължително физическото наказание да се замени с алтернативни методи за възпитание, тъй като „пошляпването“, и по-сериозните физически наказания, НЕ са сред тези методи.

Дюрант обяснява още, че когато детето наблюдава как даден конфликт се разрешава с агресия, в него се формира подобно поведение.

Comments

comments