Фидел Кастро: Най-голямата опасност за Земята идва от разрушителната сила на оръжията

„Най-голямата опасност, която е надвиснала над Земята, идва от разрушителната сила на съвременните оръжия, които могат да разрушат мира в света“, обяви Кастро. Според лидера на кубинската революция, тези оръжия „могат да направят невъзможен живота на земната повърхност и да доведат до изчезване на човешкия род, точно както се е случило с динозаврите“.
Следвайки логиката на някои учени, продължи основателят на единствената социалистическа държава в западното полукълбо, практичния човек трябва да се стреми към нови знания и да се адаптира към реалността. Въпреки това, призна 89-годишният Фидел Кастро, най-напред трябва да се реши един огромен проблем: „как да се нахранят милиарди човешки същества, чийто живот се сблъсква с недостиг на питейна вода и основни природни ресурси“.
„Кой ще засити страдащите от жажда хора в Африка, лишените от технологии, дъжд, водоеми и подземни водохранилища, в допълнение към тези, които са покрити с пясък?“, реторично попита Кастро. „Да видим какво ще кажат правителствата, които – почти всички – поеха антажименти за климата“, продължи лидерът.
Човечеството трябва да се замисли за тези проблеми, а не „да яде, както в дните на Адам и Ева, забранената ябълка“, заключи той пред делегатите и гостите, които прекъсваха речта му с аплодисменти.
Това беше второто публично появяване на Фидел Кастро за месеца след като на 7 април посети училище в Хавана.

Comments

comments