Фалиралият благоевградски бизнесмен Борислав Борисов станал наркомуле

Двете наркомулета, арестувани на ГКПП – Кулата преди 3 дни при опит да трафикират 1 кг хероин в Гърция, остават в ареста, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. Окръжният съдия Величка Пандева наложи най-тежката мярка „задържане под стража“ на 49-годишния благоевградчанин Борислав Борисов и на 52-годишния гоцеделчевец Константин Костов.

Двамата са обвинени в опит за контрабанда на наркотика, разпределен в 100 капсули по 10 грама, като всеки един погълнал по 50 капсули. В стомаха на Константин Костов все още има 2 капсули, които не е успял да изхвърли по естествен път по време на двете денонощия престой в благоевградската болница. Той помоли съдинката да го пусне под „домашен арест“, тъй като знаел как по друг начин да извади капсулите.

За същата мярка настоя и адвокат Илко Стоянов, който му стана защитник минути преди съдебното заседание. Другият обвиняем Борислав Борисов бе защитаван от адвокат Пенко Ненов. В пледоариите си адвокатите изтъкнаха, че няма как да се отрече фактът, че двамата са извършили престъплението, за което са обвинени. Според тях обаче не са налице другите две предпоставки, за да бъдат оставени в ареста – опасност да се укрият или извършат друго престъпление. Двамата не са създавали проблеми, когато са арестувани на ГКПП – Кулата, и започнали веднага да съдействат на полицаите, наблегна защитата.

В миналото Борисов и Костов са били осъждани за дребни престъпления – документно престъпление и самоуправство. След това са реабилитирани и в момента се водят неосъждани, заявиха адвокатите.
Прокурор Николина Сачкова добави, че от МВР е представена справка, че Б. Борисов е осъден в Италия, а К. Костов – в Гърция и Франция. Адвокатите контрираха, че това са само приказки, тъй като не са представени съдебни бюлетини за присъди, което не било толкова трудно, тъй като се сочат европейски държави.

Двамата обвиняеми не казаха нищо повече в своя защита, освен че се надяват на по-лека мярка. Съдийката реши, че на този етап мястото им е зад решетките, като К. Костов ще остане под лекарско наблюдение, докато не изхвърли и последните две капсули с дрога.

И двамата са семейни и безработни. Борислав Борисов е бил автотърговец, но фалира, а състоянието му се влошава, след като е осъден на 3 години условно за това, че използвал неистински документ при регистрация на италианско ауди.

На 23 януари 1999 г. в хърватския град Щригова той използвал неистински офицален документ – свидетелство за регистрация на автомобил „Ауди А6“ на името на благоевградската фирма „Сарацин-7“ ООД. Наред с това съставил и сметка за застрахователна премия в хърватската столица Загреб на друго „Ауди“, което било собственост на италианската фирма „БРВ – лизинг“ в Бергамо. Автотърговецът отчуждил аудито, за което знаел, че е придобито от престъпление, т.е., че е откраднато. Борислав Борисов е осъден на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок от Благоевградския районен съд за документно престъпление и укриване на краден автомобил от Италия.

След като присъдата влиза в сила, той е взет на прицел от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, който проверява имотите му за времето от 1983 до 2008 г. и бизнес делата му. Установено е, че първоначално имал ЕТ „Борислав Стоицов“, а след това дружество „Борисов-Д“ ООД. През 2004 г. закупил със съпругата си 5/6 идеални части от целия жилищен етаж с площ от 341 кв. м в Благоевград за 278 000 евро, като половината пари били кеш, а другата от банков кредит.

През 2007 г. фамилията се сдобила с нов имот. За 131 000 лв. купили хотелския комплекс в село Изгрев на бившия банкер Евтим Бачев. Сградата с обща застроена площ от 2445 кв. м включва хотел, ресторант, басейн и гараж. Комплексът обаче бил недостроен – само на 2 етажа.

Според съдебно-техническата оценителна експертиза пазарната оценка на имота към датата на придобиване била 803 500 лв., което се равнява на 4463, 89 минимални работни заплати тогава. Върху имота била учредена договорна ипотека, като семейството получило 250 000 лв. кредит – едната част за купуването, а другата за довършителните строителни работи.

Любопитната подробност е, че върху ипотекирания хотел след това били наложени няколко съдебни възбрани с цел обезпечение. Едната била заради дълг от 175 000 лв. на автотърговеца Борисов към благоевградчанина Ичко Димов, а другата заради задължение от 22 000 лв. към фирма „Енигма-7″ ЕООД на Венцислав Шалявски. Борисов имал дълг от 6000 евро и към Христо Йорданов. Под запор били леките автомобили“Ауди“, „Форд“, както и един товарен, които семейство Борисови придобили като съпрузи.

Комисията установила, че фамилията е разполагала и с други коли, които успяла да продаде и отчужди. Вещото лице, което извършило съдебно-счетоводната експертиза, пресметнало всички приходи, разходи, даже и сметките за мобилните телефони. Според него през проверявания период фамилията е получила доходи от 382 174 лв., равняващи се на 2211,39 минимални работни заплати, а са направили разходи за 1149 036 лв., равняващи се на 10 540,42 минимални работни заплати.

Изводът на съдията е, че тази непропорционалност между законните доходи и придобитото имущество е твърде драстична, което обосновава предположението, че тези благини са от престъпната дейност на Борислав Борисов. Тъй като не е доказан законен източник на доходи, имотите – движими и недвижими, в полза на държавата са отнети семейните имоти – хотел, етаж от жилищна сграда, 8 леки автомобила и един товарен, на обща стойност 858 515 лв.

Comments

comments