Учителите ще получават по-високи заплати след октомври месец

Очаква се увеличение между 7 и 10% на учителските заплати. Увеличението важи след октомври месец и това е договорено с министъра на финансите Владислав Горанов и ще струва на бюджета 20 милиона лева. Това съобщи в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров преди срещата на синдикалния актив от региона с кандидатите за кметове и общински съветници:
„Вчера, в късната привечер, получихме уверение от финансовия министър за допълнително финансиране в размер на 20 милиона лева за средното образование, с които ще бъдат финансирани и заплатите на работещите в средното образование през последното тримесечие, тоест от месец октомври насетне. Знаете, че това беше една битка наша – за да докажем, че има нужда, но има и възможност бюджетът да отдели не само за МиГ-овете да ги ремонтираме, сигурно са важни, не казвам за това, но и да даде на големите системи – там, където има недофинансиране, където очакваме заплатите да растат нагоре.“
Според Димитров цялото внимание на обществото в следващите месеци ще бъде насочено към образованието, тъй като предстои окончателното приемане на новия закон за просветата.

Comments

comments