Учен откри първата отровна жаба в света с цената на здравето си

В Бразилия е открита първата в света отровна жаба, която за разлика от другите земноводни, които отравят при допир с кожата и слюнката им, може нарочно да вкара отровата в организма на враговете си, благодарение на специални шипове на горната си устна, съобщава спицание „Курънт билоджи”.
Биологът Карлос Харед от бразилския Институт „Бутантан” вдигнал от земята една жаба в югозападна Бразилия и невидимите шипове се впили в ръката му. Силната болка започнала след пет часа. Учените установили, че отровата на жабата от вида Corythomantis greening е два пъти по-силна, отколкото на гърмяща змия.

В същата гора биолозите намерили и друга отровна жаба от вида Aparasphenodon brunoi. Нейната отрова се оказала 25 пъти по-силна, отколкото на гърмящата змия. Но този път те проявили по-голяма предпазливост и не хванали животното с голи ръце.

Двата вида жаби не са роднини помежду си. Имайки предвид това, учените смятат, че способността да се защитават активно много пъти се е развивала у различни обитатели на тропическите гори по време еволюцията, макар да го установяват едва сега.

Comments

comments