Учени с успешен опит да създадат „течна жица“, която не се преплита

Учени от университета на Оксфорд са създали „течна жица“, която не може да се преплете и винаги остава добре опъната независимо дали е разтягана или притискана, съобщава онлайн изданието Phys.org.
„Течната жица“ е направена, благодарение на обяснението за функционалността от паяжините, които имат същите свойства. Досега това не беше ясно как точно се случва.
Според учените има малки капки от „воднисто лепило“, които покриват нишките на паяжината. Те играят ролята на макари, които навиват нишките. Така те остават винаги добре опънати.
Учените са използвали подобен метод за създаване на своята „течна жица“. Разчитайки на пластмасови влакна и капки масло съзадават начин да бъде изобретена синтетична паяжина, която наричат „течна жица“. Според Хърв Елетро, ръководител на екипа, материалът може да е много полезен в различни сфери на медицината и дори строителството.
Елетро споделя, че подобни „течни жици“ могат да бъдат произведени от най-различни материали и компоненти. Това ще позволи създаването на микромотори, саморегулиращи се системи, изграждане на сложни структури на микрониво.

Comments

comments