Учени откриха гроба на Мона Лиза

Италиански учени смятат, че са открили гроба на вдъхновението на Леонардо да Винчи – Мона Лиза. Той се намира под параклис към изоставен манастир във Флоренция.
В гробницата е имало три скелета на жени, наредени един върху друг. След изследване на костите, ексхумирани в манастира, става ясно, че са датирани към момента на смъртта на италианската аристократка Лиза Джерардини дел Джокондо, наричана още Мона Лиза.
Повечето историци са единодушни, че Лиза Джерардини дел Джокондо, благородничка, която била третата съпруга на търговеца на коприна от Флоренция Франческо дел Джокондо, е позирала за загадъчния ренесансов шедьовър.
Водещият изследовател Силвано Винчети казва, че е много вероятно намерените останки да принадлежат на Мона Лиза. „Направихме много стриктни исторически, антропологични и археологични анализи. Шансовете костите да са нейни са много големи“, обяснява той, цитиран от БГНЕС. Изследователят изрази съжаление, че костите са малко и няма череп, който би могъл да се използва за възстановяване на загадъчното лице на модела на Леонардо.
Винчети поясни, че дори и да е останала ДНК в намерените кости, тази на синовете ѝ Бартоломео и Пиеро, чиито кости са намерени в църквата на Сантисима Анунциата, е прекалено увредена от наводнение, за да може да бъде направена съпоставка с тях. Той изрази надежда, че след няколко години може да има технология, която да потвърди, че намерените кости са на Мона Лиза, известният модел на Леондардо да Винчи.

Comments

comments