Ученици от Разлог се обучават по проект как да използват възобновяемите енергийни източници

Община Разлог, Община Гьорче Петров (Македония), ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Баня и ОУ „Мирче Ацев” (Македония) работят в партньорство по проект „Изпълнение на образователни методи-„учене чрез правене“ при обучението за оползотворяване на слънчевата енергия в основните училища”, с акроним „Направи и научи”, финансиран по програма Еразъм +.
След като бе проведена в Скопие първа опознавателна среща, Община Разлог прие партньорите от Македония на втора работна среща по проекта.
Основната цел е чрез практическо обучение учениците от основните училища да научат повече за възобновяемите енергийни източници, използването и популяризиране на слънчевата енергия, както и за самото производството на енергия. Очаква се повече от 300 ученици да повишат знанията си за възобновяемите енергийни източници и да бъдат включени в дейностите по проекта.
Проектът се състои от теоретични и практически уроци, при които ще бъдат използвани изцяло иновативни методи на обучение, така че по-интересен начин да се представи информация за възобновяемите енергийни източници. В рамките на проекта учениците ще сглобяват и работят със специално изработени соларни модули. Те ще могат в реално време да проследят процеса на производство на ток и ще извършват измерване на постигнатите резултати.
Проектът с акроним „Направи и научи” въвежда нови образователни методи в основните училища за преподаване на извън класен материал за ефективно използване на слънчевата енергия. Този проект е едно чудесно начало за децата и младежите, които могат да научат повече за слънчевата енергия и да растат по-информирани за жизненоважната роля на слънчевите панели в променящия и зависим от електрическата енергия свят. С изпълнението на дейностите по проекта и придобитите нови знания и умения ученици ще бъде готова да работят и използват соларните технологии в реалния живот и ще подпомогнат световните усилия за намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда, направена от използването на традиционните източници на енергия.

Comments

comments