Ученици и учители от Симитли казаха „не” на агресията и тормоза в училище

„Не” на агресията скандираха децата в СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в Симитли. Всички ученици по време на голямото междучасие в първа смяна, хванати за ръце, образуваха сърце и извикаха със силен глас „Не на тормоза в училище“. Инициативата тръгва от далечна Канада, но се подкрепя от деца по целия свят. Историята вече знаят и децата в цяла община Симитли. От няколко години те отбелязват по интересни начини Деня за борба с агресията в класната стая. Много розови балони държаха в ръцете си учениците, символ на инициативата.

Отношенията в училище трябва да се градят на основата на уважението, обичта, взаимната помощ и приятелски подадената ръка, смятат учениците и техните учители. Всяка година последната сряда на февруари е известен като „Ден за борба с тормоза в училище“ (в Канада). На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва като протест срещу инцидент, станал в училище, в канадска провинция Нова Скотия. Това събитие е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърт и Травис Прайс. При откриване на учебната година през септември 2007г. в тяхното училище група от по-големите ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище с розово поло. На следващия ден тези двама ученици решили да се организират, да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче. Тази тяхна инициатива бързо става популярна и сред учениците от други училища.

Нека и ние подкрепим тази инициатива, да покажем, че не искаме тормоза да съществува в нашите училища, категорични са учителите и учениците от Симитли.

Comments

comments