Ученици и учители от Второ основно училище “ Димитър Благоев“ обменяха опит и знания с ученици и учители в Италия

Ученици и учители от благоевградското Второ основно училище обмениха опит и знания с преподаватели и свои връстници в Италия, а след завръщането си у дома, споделиха преживяванията си на отчетна среща.

В началото на провелата се на 26.04.2024 г. отчетна среща  Милена Ковачева – директор на Второ основно училище „Димитър Благоев“, запозна присъстващите директори на учебни заведения в града, координатори на проекти по Програма Еразъм+, учители и журналисти, с участието в Програмата.  Тя сподели подробности за нея – откога датира, колко проекти са реализирани в училището, какво предстои, какви цели и задачи ще се постигнат с изпълнението на Еразъм – плана през тази учебна година. Планът е част от спечелена Европейска Акредитация /2024 – 2027 г./.


Камелия Барутчиева – координатор на проекта, презентира, стъпка по стъпка, реализирането на мобилността, образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Тя обясни, че специфичните цели на проекта включват надграждане на знанията и уменията по английски език,  нови знания за Зелената идея на Европа, за използване на ИТ за създаване на дигитална общност в класната стая и извън нея, за интеркултурно образование, за интернационализация на обучението.
Барутчиева запозна гостите и с богатата работна програма, която е имал екипът на училището:
▪Science Workshop – Giuseppe Piermarini School
▪Theatre workshop – Giuseppe Piermarini School
▪English Workshop – Giuseppe Piermarini School
▪New European Bauhaus Workshop
▪The Tradition Box Workshop
▪Memorywalk 360° Workshop
▪Designing Virtual Cities with Mozilla Hubs Workshop
-kултурна програма:
▪CREA Cultura фестивал
▪Посещение на град Асизи

Учениците, взели участие в програмата пък,  разказаха на гостите много емоционално и с вдъхновение за участието си в обучителните дейности, провели се в град Фолиньо, Италия – как е протекло, какво са правили, какви знания и компетентности са придобили. Възпитаниците на Второ основно училище са категорични, че са придобили нови ключови компетентности, свързани с инициативата на Европейската комисия за създаване на ново бъдеще, за подобряването на междукултурната компетентност. Развиване на умения за правене на 360° снимка и различните възможности за работа върху нея и запознаване с виртуалната платформа Mozilla Hubs и онлайн редактора за 3D снимки Spoke също са част от дейностите, до които децата са се докоснали.
Програмата има ключово значение и за повишаването на чуждоезиковите умения по английски език и комуникативните способности, а най-важното е, че участието в нея води до повишаване на мотивацията за учене на всеки един ученик.


По време на фестивала CREA Cultura във Фолиньо учениците на благоевградското училище са облечени в български народни носии и са  запознали присъстващите с обичая Баба Марта – легендата за мартеницата, защо носим мартеници, кога ги сваляме и символиката на двата цвята. Подарили и сувенири под формата на мартеници, специално изработени за това от клуб „Българче“ с ръководител г-жа Светла Борисова. Демонстрирали са и  български народни танци, изпълни ли  химна на училището и „Хубава си, моя горо“, докато на голям екран зад тях тече видеото за училището и видеофилм за красотите на България.

Това е сигурна стъпка за интернационализацията на Второ основно училище „Димитър Благоев“ – Благоевград и на България, категорични са и от ръководството на школото, и учениците, които получиха възможността да се докоснат до друга страна с различна култура и история и да черпят знания с вдъхновения.

Информацията е изготвена на база ОТЧЕТНА СРЕЩА на ВТОРО ОУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“, БЛАГОЕВГРАД /мобилност с ученици, реализирана в периода 14.03. – 23.03.2024 г., Фолиньо, Италия/ ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“, КД1 „ОБРАЗОВАТЕЛНА МОБИЛНОСТ ЗА ГРАЖДАНИ“,
СЕКТОР „УЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ, ПРОЕКТ 2023-1-BG01-KA121-SCH-000127807

Comments

comments