Ученици и възрастни се срещнаха с правнук на Райна Кнагиня и научиха повече за Априлското въстание

Ученици от Благоевград днес се срещнаха с правнука на Райна Попгеоргиева Здравко Здравчев, предаде БНР. В Регионалния исторически музей в Благоевград малките научиха интересна информация за личността и рода на Райна Княгиня и за Априлската епопея. Повод за срещата са 160 години от рождението на Райна Княгиня и 140 години от Априлското въстание.
Пред публика от млади и възрастни правнукът на Райна Попгеоргиева представи и родословното дърво на предците си, в което е събрана информация за рода му 300 години назад.
„Искам всеки да започне да си прави родословно дърво и да изучава рода си, защото родът е базата. А от понятието „род“ идва и „народ“, каза за Радио Благоевград Здравчев.
„Ние като педагози имаме важната задача да представим на учениците по максимално интересен начин българската история и още от малки да създадем в тях чувство на родолюбие. В учебниците за трети клас няма снимка на Райна Попгеоргиева. Намерих снимка и я показах на учениците, разказах им за личността й. Скоро слушайно намерих и копие на знамето на Райна Княгиня в една книжарница и го закачихме за Трети март. Патриотизмът и родолюбието е необходимо да се възпитават още от ранна детска възраст“, каза Людмила Борисова – преподавател в Пето СОУ „Георги Измирлиев“ Благоевград.
„Героите от Априлското въстание са тези, заради които и нас днес ни има“, споделиха учениците, които с интерес слушаха лекцията „140 години от Априлската епопея и героичният род на Райна Княгиня”.

Comments

comments