Урсула фон дер Лайен: Трябваше да се вслушаме в тези, които познават Путин

„Един урок от тази война: трябваше да се вслушаме в тези, които познават Путин. В Ана Политковская, във всички руски журналисти, които говореха за престъпленията и платиха цената за това. За нашите приятели в Украйна, Молдова, Грузия и опозицията в Беларус.“ Това каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта си пред Европейския парламент „Състоянието на Съюза“.

Трябваше да се вслушаме в гласовете вътре в нашия Съюз – в Полша, в балтийските държави, в Централна и Източна Европа. Те ни казваха години наред, че Путин няма да спре. И действаха съответно с това. Нашите приятели в балтийските държави работиха здраво, за да бъдат независими от Русия. Инвестираха много във възобновяема енергия, в терминали за LNG, в интерконектори. Те знаеха, че това ще бъде свързано с разходи, но зависимостта от руското гориво е на много по-висока цена. Трябва да се отървем от тази зависимост в цяла Европа.

„Путин ще се провали и нашите ценности ще възтържествуват. Днес куражът има име и това име е Украйна. Куражът има лице и това лице е лицето на украинските мъже и жени, които се изправят срещу руската агресия.“ С тези думи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна третата си реч за състоянието на съюза. В залата присъства и Олена Зеленска.

„Санкциите ще останат, ние трябва да продължим“, категорична е фон дер Лайен. Тя поясни, че структурата на пазара на електроенергия е остаряла и Европейската комисия ще предложим нови мерки за икономическо управление.

„Трябва да подкрепим демокрациите в Европа“, категорична е председателят на ЕК. Тя припомни, че на държавите членки бяха предоставени 100 млрд. евро.

Фон дер Лайен обяви, че Европейската комисия предлага промени в борбата с корупцията.

Comments

comments