Управителят на БНБ: Еврото ще модернизира България

На повърхността въвеждането на еврото може да се разглежда като технически процес, но въвеждането му в много по-голяма степен е процес, който засяга цялостното развитие и модернизиране на страната. Това каза управителят на Българската народна банка Димитър Радев на конференция в София, която обсъжда предимствата и възможностите за България от членство в Еврозоната.  Организатори на форума са Dir.bg, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

Димитър Радев посочи, че въвеждането на еврото ще доведе до нормализиране и надграждане на нашия паричен режим, ускоряване на процеса на реална конвергенция и подобряване на качеството и ефективността на нашите институции.

Форумът беше открит от вицепрезидента Илияна Йотова. В него участват още вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, гуверньорите на националните банки на Хърватия, Словения, Нидерландия, представител на Международния валутен фонд, депутати, бивши финансови министри, работили последователно за членство на страната ни към Еврозоната, представители на бизнеса, синдикатите, банковия сектор, експерти.

В началото на втория панел на форума, модериран от управителя на БНБ, Радев предложи срещата да продължи на английски език заради чуждестранните участници. Това предизвика известно напрежение в залата, след като депутати от „Възраждане“, които присъстват на форума, поискаха той да бъде на български език.

 

Comments

comments