Унгария пусна хиляди бежанци да отпътуват за Австрия и Германия

Унгарските власти отвориха касите на централната жп гара в столицата за хилядите бежанци и имигранти, които от няколко дни бяха превзели чакалните.
По този начин бежанците ще могат да потеглят с влаковете към Западна Европа – нещо, което досега им беше отказвано. Така те бяха принудени да пътуват с таксита, леки коли и камиони, рискувайки да попаднат в мрежите на трафикантите на хора.
Напомняме, че над 70 от тях бяха открити мъртви в изоставен унгарски хладилен камион в Австрия. В разследването на трагедията досега са арестувани четирима български граждани и един афганистанец.
В репортаж на държавнитя телевизионен канал М1 се съобщава, че в понеделник сутринта имигранти и бежанци с валидни документи и снабдени с билети са допускани да се качат на влаковете, потеглящи за Мюнхен.
Представители на германската страна съобщиха, че няма предвидени специални влакове, което да превозват чужденците към страната. Значителна част от идващите през Балканите стотици хиляди хора казват, че крайната им цел е Германия или Швеция.
„Не, няма специални влакове“, каза Шефен Зиберт, говорител на канцлера Ангела Меркел. „Хората, които влизат в Унгария, трябва да се регистрират и да търсят статут на бежанци там“, написа Зибер в профила си в „Туитър“.

Comments

comments