Умни светофари намаляват времето за пътуване с 30%

Системата за интелигентни кръстовища в София съкращава времето за едно пътуване с 30%. В резултат на това се намаляват вредните емисии от транспорта с 20%. Разходът на гориво при автомобилите пък спада с 7-9%, обяви инж. Димитър Петров от Столична община в представянето на системата по време на IoT Forum 2016, организиран от IDC България.

В светофарните уредби на т.нар. интелигентни кръстовища са вградени сензори и контролери, които преброяват колите в трафика. Данните се изпращат към централизирана система за анализ и управление на движението. На база установените бройки динамично се преразпределя времето на светене на различните светофарни сигнали.

Смарт функцията на кръстовищата позволява и значително по-лесно пропускане на превозните средства в специален режим – линейки, автомобили на пожарната служба и полицейски коли. За тях времето за преминаване се намалява с 50%, което е съществено постижение при ситуации на спешни случаи.

Като част от системата за интелигентно управление са въведени и и „умни” пешеходни светофари, които облекчават трафика допълнително. Те имат бутони за заявка за пешеходно пресичане, звукова сигнализация за незрящи, както и възможност за динамично увеличаване на зеления сигнал за пешеходно пресичане.

Почти всички кръстовища в София ще бъдат обхванати от интелигентната система до края на 2016 г. По бул. България ще бъдат осигурени „коридори” за бързо преминаване.

Comments

comments