Украйна прави комунистическа чистка… на имената на градовете и селата си

Украйна e на крачка да преименува 25 града заради нов закон, който осъжда комунизма и нацизма, като забранява да бъдат пропагандирани и да се използват техни символи.
Есперти смятат, че предстоящата процедура може да струва към 5 милиарда гривни (213,2 милиона евро), информира ТАСС, цитирана от БТА.
Според приетия закон от украинския парламент названия на улици, местности и предприятия могат да бъдат преуменувани с имена, които по никакъв начин не напомнят на комунистически ръководители, дейности на комунистическата партия или болшевишката революция от 1917 г.
Най-много селища с „комунистически“ имена има в Източна Украйна, посочва агенцията, като дава за пример Днепродзержинск, Молодогвардейск, Красноармейск и „кажи-речи половината от Донецка и Луганска област“, управлявани от проруски сепаратисти.
В списъка са още Дзержинск, Свердловск, Луначарское, Цюрупинск, Иличовск, Торез, Телманово и др., наречени с имената на съветски и чуждестранни комунистически дейци.
Дори селища, чието име включва думата „красный“ („червен“) – Краснодон, Красний Партизан, Красний Луч и др., ги грози преименуване. Също така предстои да бъдат сменени названията на улици и площади в украинските градове.
По данни от официалната статистика в Украйна има около 30 000 селища, в които поне една от улиците е наречена „Ленин“.
В Днепропетровск например се очаква да бъдат преименувани 76 улици, чиито названия са свързани по един или друг начин със съветския режим.
Във връзка с новия закон от 9 април, в украинския град Харков вече бяха демонтирани три паметника на комунистически ръководители.

Comments

comments