Уволниха дисциплинарно служителя на БГТОЛ, обиждал преминаващ през Дунав мост чужденец

Снимка: БТА

Уволниха дисциплинарно служителят на БГТОЛ на „Дунав мост“ след обидите към преминаващ чужденец.

Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. В събота той разпореди цялостна проверка във връзка с разпространения в медиите сигнал за „недопустимо поведение“ на служителя.

„Установено е, че е извършено недопустимо дисциплинарно нарушение, което не само нарушава всички норми и правила, но и опетнява образа на министерството и администацията. А от там и на България като цяло. В АПИ е издадена заповед за дисциплинарното уволнение на дееца и той е уволнен“, заяви още Грозданов. И допълни: „Към момента изпратената заповед или му се връчва или ще му се връчи и от днес той вече не е наш служител.“

На разпространените преди дни кадри се вижда как служител се държи грубо и обижда преминаващ границата при „Дунав мост” молдовски гражданин. Скандалът възникнал в следствие на искането на чужденеца да плати с карта, а не в брой. Първоначално молдовецът имал спор със служители на Агенция „Митници“, които според договор с АПИ събират таксите за ТОЛ, за винетки, както и глоби от нарушителите.

„Митничарите са потърсили помощ от служителите на АПИ, за да обяснят на чужденеца защо дължи глоба от 36 ево. Той е ползвал път от Републиканската пътна мрежа и едва след 15 минути когато е засечен на първата рамка е отишъл и си е купил необходимата винетка. Нарушението е регистрирано, сумата е била дължима. Платено е в кеш, но е платен на гишето на митниците, които са наш контрагент“, допълни вицепремиерът данните от назначената проверка.

Гроздан Караджов обяви, че не се е потвърдило подозрението му, че служители на ТОЛ управлението са искат кешово плащане с цел отклоняване на парите от бюджета. Но, упрекна АПИ, че са забавили сигнала, който е постъпил при тях началото на ноември. „Макар все още е в законоизискуемия срок от два месеца, който изтича на 25 декември. Но, смятам, че подобен тип проверки трябва да се правят за много по-кратко време“, допълни регионалният министър.

Comments

comments