Увеличават щата на МВР

Вътрешният министър Йордан Бакалов предлага щатът на МВР да бъде увеличен от 49 500 души на 51 200. Заради новите 1700 бройки трябва да бъде променен устройственият правилник на министерството. В доклад до служебния премиер Георги Близнашки Бакалов пише, че през последните 4 години щатът на МВР е намален с 11 670 бройки.

“Тези съкращения доведоха до това МВР да изпълнява основните си дейности на ръба на възможностите си от гледна точка на човешки ресурс. Достигна се до невъзможност за осигуряване на полицейско присъствие в малките населени места, където се наблюдава увеличена битова престъпност”, твърди Бакалов. От доклада му става ясно, че полицаите са все по-натоварени и демотивирани.

Заместникът на Бакалов Филип Гунев обясни пред “Труд”, че в момента броят на реално работещите в МВР и фиксирания щат е много близък и ведомството не разполага с никакъв луфт. “Сега с командировките за охрана на границата оголваме малки населени места”, каза той. Районни инспектори отиват за две седмици на границата и през това време никой не пази хората от участъка им от бандитите. В пожарната също имало нужда от още хора, защото има минимални изисквания за екипите в новите коли.

Comments

comments