Уважен протест на Окръжна прокуратура-Благоевград срещу мярка за неотклонение „домашен арест“ на обвиняемия Краузе

Днес, 25.08.2016 г., състав на Софийския апелативен съд уважи протеста на Окръжна прокуратура – Благоевград срещу мярката за неотклонение „домашен арест“, определена от първоинстаницонния съд по отношение на В. Краузе. Той е обвинен за разпространение на наркотични вещества в особено големи размери (чл. 354а, ал. 2, изр. 2 от НК) и незаконно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси (чл. 339, ал. 1 от НК).

Обвиняемият не пожела да се яви в съдебно заседание, което заяви в декларация. Неговият защитник представи пред съда две епикризи, касаещи здравословното състояние на Краузе във връзка с претърпени по-рано две хирургични интервенции.

Прокурорът от Софийската апелативна прокуратура поддържа протеста, като заяви, че наложената от Благоевградския окръжен съд мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо обвиняемия Краузе е неадекватна. Категорично оспори мотивите на първоинстанционния съд, посочващи ролята на децата на обвиняемия като възпиращ фактор за извършване на подобно престъпление. В пледоарията държавният обвинител подчерта, че Краузе използвал единадесетмесечното си дете при извършване на престъпната си дейност и го изложил на опасност заедно с майка му, докато ги возил в автомобила, в който имало незаконно притежавано оръжие и боеприпаси.

САС счете протеста за основателен като прие възражението на прокурора относно обстоятелството, че семейното положение и отговорностите му на родител не възпрепятствали обвиняемия при извършване на престъпна дейност. С днешното определение на съда първоинстанционната мярка за неотклонение е отменена и постановено „задържане под стража“ на обвиняемия, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че на 15.08.2016 г. на главен път Е79, в участъка след гр. Симитли посока гр. София, била извършена полицейска проверка на автомобил марка „Мерцедес“, управляван от В. Краузе При претърсване на колата били намерени и иззети 4 327 гр. амфетамини и незаконно притежавано огнестрелно оръжие с осем броя боеприпаси. В превозното средство заедно с шофьора пътували съпругата му и детето.

При условията на неотложност на следващия ден Окръжна прокуратура – Благоевград образува досъдебно производство срещу В. Краузе за разпространение на наркотични вещества в особено големи размери (чл. 354а, ал. 2, изр. 2 от НК) и незаконно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси (чл. 339, ал. 1 от НК). Впоследствие той беше привлечен към наказателна отговорност. По първоначални оценки стойността на откритата дрога възлиза на 131 100 лв.

С постановление на прокурор обвиняемият беше задържан до 72 часа за довеждането му пред съда, след което състав на Благоевградския окръжен съд определи за него мярка за неотклонение „домашен арест“.

Разследването на случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград.

Comments

comments