Тютюнопроизводители от хаджидимовското село Хвостяне запалиха бали с тютюн на площада

Тютюнопроизводители от хаджидимовското село Хвостяне запалиха бали с тютюн на площада. Те са отчаяни от ниските изкупни цени, съобщава БНР. Недоволството на тютюнопроизводителите днес събра около 60 души на площада в град Хаджидимово, където през 2002 г. година бяха запалени първите бали с тютюн. Организира го наскоро създадено сдружение “Басма”, чийто председател е Иван Сабахлъков.

Близо 300 кг тютюн на тютюнопроизводител бе върнат от изкупвача като некачествен. Отчаян той запали продукцията си, за която се е грижел 8 месеца. “Ние сме подвластни на хората, които стоят с костюми. Вчера застанаха политиците на едно ремарке и казаха, че ще оправят нещата. Аз ще има кажа – късно се сещате да оправяте нещата, защото във всяка една къща джобовете са празни”, заяви Сабахлъков.

От 72 селища в Гоцеделчевския район има само 6 комисии на три фирми, които изкупуват тютюна. Цената падна до скандалните 2 лева, а най-високата е 4.50 лева.

Макар че не вярват на политиците, хората настояха премиерът Борисов да защити тютюнопроизводителите пред натиска на фирмите: „Както е намерил за КТБ да я оправи с 3 млрд. заем, така да изтегли и за тютюнопроизводителите”, казват хората.

Comments

comments