Тържествено откриха Почетното консулство на Казахстан в Благоевград

С грандиозен прием-коктейл бе открито Почетно консулство на Република Казахстан в Благоевград днес. Начало на тържествената програма дадоха певците и танцьорите от Ансамбъл „Пирин“.
За събитието в областния център пристигнаха десетки официални гости, сред които Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, председателят на БСП Михаил Миков, народни представители, кметове на общини от различни области, както и посланикът на Казахстан в България Н.Пр. Темиртай Избастин.
„Подобно нещо се случва за първи път в нашия град – да бъде открито дипломатическо представителство. Това е пример как разстоянията могат да бъдат скъсени и хората сближени. Сигурен съм, че консулството ще бъде от полза на всички онези хора, които имат интерес към Казахстан. Това ще даде тласък и на двустранните отношения между Община Благоевград и някои от градовете на Казахстан и ще бъдат стимулирани бизнеса, културата и туризма“, каза при откриване на Почетно консулство кметът на Благоевград Атанас Камбитов.
Взаимоотношенията между двете страни бяха благословени от Неврокопския митрополит Серафим, който пожела добро духовно и културно сътрудничество.
Почетното консулство е ситуирано в зала „22 септември“ на площ 126 кв.м. Решението за откриването му бе взето на редовна сесия на общинския съвет в края на октомври. Създаването на Почетните консулства има важно значение за развитието и по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения на България с Камерун и с Казахстан.

Comments

comments