Търговците на плод и зеленчук масово мамят с неизправни везни

Зеленчуковите борси масово мамят купувачите в грамажите с неизправни везни. Това са установили направените проверки на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). В активния летен сезон инспекциите на средствата за измерване са насочени приоритетно към стокови тържища и пазари за продажба на едро и дребно на плодове и зеленчуци, пише сайтът Нюз.бг.
Рискът от преднамерено грешно измерване на количеството на закупените от потребителите стоки се увеличава през летните месеци, тъй като нарастват броят на сезонните търговци и стокооборотът.
Инспектори от регионалния отдел „Метрологичен надзор“ – Южна България са съставили масови проверки на хора, използващи везни на територията на пазари и борси в Южна България. Инспекциите са извършени съвместно със служители на реда. Раднево, Сливен и стокова борса „Родопи 95″ АД в сeло Първенец, са сред населените региони и места станали обект на проверките, поясняват от агенцията.
Проверени са общо 116 маси на производители на селскостопанска продукция, на които се използват 119 везни. Установено е, че 29 везни не отговарят на законовите изисквания. Това прави около 24% от проверените средства за измерване.
Именно в резултат на извършените от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са изадени 22 акта за установяване на административно нарушение и 6 протокола за задължителни предписания за привеждането на средствата за измерване в съответствие с изискванията на Закона за измерванията, поясняват още от метрологията.

Comments

comments