Турция подкрепя Ливан срещу „агресивната политика“ на Израел

Турция подкрепя Ливан срещу „агресивната политика“ на Израел, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор с ливанския премиер Наджиб Микати, съобщи Анадолската агенция.

По време на вчерашния разговор Ердоган и Микати обсъдиха израелските атаки, заплахите за Ливан, както и конфликта в Газа, написа Дирекцията за комуникации на Турция в социалната мрежа „Екс“.

„Президентът Ердоган подчерта необходимостта агресията на Израел да бъде незабавно спряна, подчертавайки, че израелските усилия да се изострят конфликтите са много опасни“, се посочва още в съобщението.

В него се казва, че Анкара стои рамо до рамо с Бейрут срещу агресивната политика на Израел.

​​​​​​​„Президентът Ердоган също подчерта, че е крайно време международната общност и ислямският свят да кажат „стига“ на Израел, който заплашва регионалния и глобалния мир“, се посочва в съобщението.

Напрежението по границата на Ливан с Израел се повиши на фона на трансграничните атаки на ливанската групировка „Хизбула“ и израелските сили, докато Тел Авив продължава офанзивата си срещу ивицата Газа, провокирана от изненадващото нападение на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити близо 1400 души, а над 250 бяха отвлечени. По данни на контролираното от ислямисткото движение министерство на здравеопазването в Газа, които не са проверени по независим път, броят на убитите там вече е надхвърлил 37 700.

Източник:БТА

Comments

comments