Тръгват и новите схеми за саниране със средства от ЕС

Първите схеми за саниране с отпуснати средства от Европейският съюз вече са обявени. Това става ясно от информация на оперативната програма “Региони в растеж” (ОПРР), управлявана от регионалното министерство.
Финансирането е различно от правителствената програма за безплатно саниране, за която бяха предвидени 1 млрд. лв, пише в. “Сега”.
Става въпрос за отваряне на процедурата по първата приоритетна ос на ОПРР за градско развитие, в която от общините се очакваше да направят т.нар. интегрирани планове за развитие. Целта е европейските пари да се инвестират обвързано, а не на парче. В схемата са предвидени общо 1.37 млрд. лева, които ще получат 39-те по-големи града. Най-голяма част от средствата се насочват за енергийна ефективност в административни и жилищни сгради – 410 млн. лева. Това са пари, за които ще кандидатстват общините, предвидили в интегрираните си планове саниране, обясниха от регионалното министерство. Следващите 403 млн. лева са за обновяване на градските центрове. За обновяване на обществения транспорт са предвидени близо 238 млн. лева.
Отделени са средства и за социалните домове и училищата. Според указанията общините могат да кандидатстват с проектни предложения до 31 май 2019 г. Но до около година – до 31 май 2016 г., всяка община трябва да кандидатства с проекти на стойност поне 50% от бюджета на града, който е записан предварително в ОПРР. Например за Столичната община са предвидени общо 238 млн. лева и това е най-големия финансов ресурс за българска община. Следват Варна, Пловдив и Бургас, които могат да кандидатстват с проекти съответно за 84 млн., 80.1 млн. и 86 млн. лева. В следващата група по брой население са Добрич, Габрово, Ловеч, Гоце Делчев, Свищов и Панагюрище. По процедурата са предвидени изцяло електронно подаване и оценка на инвестиционната програма и проектните предложения, уточняват експертите.
Междувременно вече са подготвени насоки за кандидатстване за следващата схема като в нея също има пари за енергийна ефективност, но за по-малките градове. В програмата участват общо 28 по-малки общини като Попово, Свиленград, Козлодуй, Крумовград и Ивайловград.

Comments

comments