Тройно по голяма бежанска вълна у нас през летните месеци

Нова мощна бежанска вълна идва към България, става ясно от справка на МВР за броя на бежанците, предоставена на „Сега“. Според данните от началото на годината до 14 май у нас са влезли 3256 души, което е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Тогава броят им е бил само 940 души. Ако продължава със същия темп, приливът на чужденци може да достигне или дори да надмине пика на бежанския поток през 2013 г. Тогава над 11 хил. чужденци влязоха в България, под претекст че бягат от войната в Сирия, писа още вестникът.
През Сърбия се оказва, че е най-предпочитаният път към домогване за живот в Западна Европа. 1867 са задържани на българо-сръбската граница от началото на годината, сочат данните на МВР. По същото време през 2014 на западната ни граница са заловени 456 души. Далеч по-малобройни са опитите за преминаване в Румъния, Македония и Гърция. Към Македония са се опитали да преминат само трима души, а към Гърция – 9. При опит за преминаване в Румъния са заловени 412 души, но това не означава, че други не са успели да прекосят граница.
Наплив поставя въпроса за възможността властите да реагират адекватно, за да не се повтори кризата от есента на 2013 г., когато нямаше никакви условия за настаняване на хората. Справка на страницата на агенцията за бежанците показва, че при капацитет от 5130 места в центровете й към 21 май настанените са 3811 души. Това означава 25% свободни легла.
Продължава да расте броят на сирийците, сочи статистиката. На второ място са афганистанците. До май 2014 г. у нас са влезли 642 сирийци, или 68%, от общо 940 души. Афганистанците са едва 162-ма, или 17%. Година по-късно гражданите на Сирия са 50% (1639 души), а тези на Афганистан са 27% от общия брой, или 875 човека. В статистиката си от май 2015 г. МВР отчита 136 пакистанци и 97 от други националности.
От данни, публикувани на сайта на агенцията за бежанците, става ясно, че през първите 4 месеца на годината молби за статут са поискали 2011 сирийци, 1117 афганистанци, 715 иракчани, 269 пакистанци, 60 иранци. Тези етноси формират Топ 5 на бежанския поток.
Добра тенденция отчита МВР, че въпреки повишения брой бежанци вече половината минават през граничните пунктове. До миналата година това се случваше предимно през границата – по суша или по вода. До средата на май 2014 г. 696 от 940 души са преминали през зелена граница. Година по-късно половината от всички 3256 бежанци – 1648, са заловени на зелената граница, а останалите са преминали през пунктове. Не е ясно дали причина за това е 30-километровата ограда в района на Елхово, която до края на годината трябва да се продължи по протежение на цялата сухоземна граница.
От месеци се вдига пара за очакваното увеличение на бежнаците. Наскоро председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков ибяви, че бумът се очаква през летните месеци. Европейската комисия предложи въвеждането на квоти за бежанци за различните страни по две схеми – за временно разпределяне и за преселване. Временното разпределяне предвижда страните от ЕС да си поделят хората, които имат очевидна нужда от международна защита по определени критерии: броя на населението в страните членки, БВП, средния брой на подадените молби за убежище в последните 4 г. и нивото на безработицата. Втората схема е за т.нар. преселване на мигрантите от първата страна, откъдето са влезли в съюза. Против този план вече се обявиха много държави, сред които Великобритания, Унгария, Чехия и Словакия, Испания, Естония, Полша, Финландия.

Comments

comments