Триумф на наглостта – безогледно унищожаване на културни и морални ценности

Цинизмът и наглостта на управляващите Благоевград продължават, и колкото и да се опитва човек да мълчи, и да не напада словесно „любимите“ властимащи, мисията се превръща в абсолютно невъзможна.Невъзможна за мен поне, а вярвам и за доста голям процент нормални хора, които все още не са заслепени от внушителната заря и цветните чадъри, онези които все още си дават сметка, че нещата не са наред, онези които не могат да бъдат заблудени от лустрото, онези които не вярват отдавна.
Честно казано, дори да нямаше такива хора и осъзнавайки, че съм единствената не съвсем нормална, според също не малък процент от хора пак щях да казвам и да питам, да питам не защото искам да бъда лъгана, а за да принудя с постоянство и дразнение да накарам някой да каже истината, каквато и да е тя.
Един такъв отговор днес ме провокира да пиша отново, да пиша за наглостта , цинизма и глупостта и без да се извинявам предварително затова , което ще кажа. И защо трябва да се извинявам аз за собственото си мнение, когато онези които Вие сте си избрали не ви се извиняват за онова , което говорят, а то е облечено в много повече цинизъм.
Нормално ли е една цяла общинска администрация, в едно провинциално градче с привидно „големи възможности“ да е над цялата държава и над закона?!Коя е тази община, чийто кмет си позволява да каже,че не е длъжен да се съобрази с решение на Върховен административен съд, дали е същият който казва на културните деятели на града, който управлява, че „само през трупа му“ ще ползват това или онова?! Абсурд, цинизъм, наглост…… нямам думи да опиша онова , което ми бушува в душата докато чета поредната „възхвалителна“ статия, на някой на когото му е наложено да изопачи истината, за да смекчи жестоката истина……
Как се смекчава онова , което е казал някой самовлюбен, нарцистичен управляващ, когато думите му са толкова ясни, че колкото и велик журналист да си, колкото и да си свикнал „на колене“, няма как да кажеш , че черното е бяло.
Как може да изопачиш обаче едно решение на върховният орган на закона в държавата, как може да кажеш открито в медиите, че не си длъжен да се съобразиш?! Мисля си, че може би тези хора са загубили връзка с реалността и живеят в един техен си, измислен свят в който всичко им е позволено.
Хората са онези , които ако се събудят и проумеят случващото се , би трябвало да поискат сметката на тези за които са гласували и които са продали на дребно доверието им. Умът ми не го побира, как може с лека ръка да пренебрегваш закона, морала и човещината и в същото време да продължаваш да гледаш хората , които са те избрали в очите, още по-лошо да ги уверяваш,че пак трябва да ти гласуват доверие….. Доверие за какво?! Да рушиш културните институции, да съсипваш всичко построено преди теб, само заради личната си изгода.Пак се връщам към причината, която ме провокира да пиша днес- едно огромно закононарушение: лишаване на една голяма културна институция от онова , което по право и принадлежи. В разговор с един от събеседниците по въпросният казус си говорихме именно за това, как предците ни установявайки се на дадено ново място, първо са изграждали училище,читалище и църква, а сега ние в същият ред се стремим да ги унищожим. Преди време ви запознахме с лишаването на едно училище от зала, която му се полага, днес си говорим за читалище от което е отнета част, която му принадлежи, а утре до къде ще стигнем….до това да посегнем и на църквата ли?! Всичко това се случва под шапката на една и съща общинска администрация, един кмет и един общински съвет всички избрани от нас. Тези хора, които избирайки ги преди четири години се надявахме да работят, за да подобрят средата в която живеем, надявахме се да направят много за нашият град…… четири години по-късно, обаче равносметката е тъжна, те не само, че не подобриха средата , но и се опитаха да съсипят онова изградено преди тях. За четири години получихме единствено помпозност, шум и зрелища…. все неща, които нито може да ни нахранят, нито да осигурят работни места на семействата ни. А преди четири години точно това обеща същият този , който днес отрича силата и на закона, и на народа, обеща работни места, обеща по-добра среда за децата ни, но ние си мълчи послушно и някой даже ще му подарят гласа си пак на есен, въпреки че пред очите им всичко се разпада. И ако това стане ще продължим да живеем в измисленият свят, който управляващият ни усмихнат градоначалник си изгради сам.
А всичко се случва заради неговото ментално себелюбие за непогрешимост и безнаказаност на човек, който ни заливаше четири години със своята псевдозначимост, изродена до каталясала от титанични усилия, за да не убеди в съдбовното си величие, маскирано под попечителството на партията „майка“.Живеем във време на радикални отрицания на ценности, срутващи се истини, стихийни преоценки, живеем във време на перманентно демитологизиране изгарящо в пошла нетолерантност, която претопява факти и истини за случили се събития.
На какво сме свидетели, освен на непредсказуем рецидивна чудовищни манипулации на мутренско-бандитски претенции, съчетани със следващия олигархичен кръг за присвояване на власт и държава?
На какво ще бъдем жертви – на хазартна алчност да се унищожат, подчинят, или изтребят човешки съдби и нация. И всичко това е откровено сътворено от чуждоземски идеолози, малотрайни писарушки на история, движени от собствените си интереси.
Това ,което казвам е моят личен бунт срещу наглостта на управляващите, унижаващи собствения си народ!Това е бунт на морала над наглостта и безочието, защото на някои от нас им е останал морал, някои все още имат ценностна система, за разлика от Вас! Казвам всичко , което мисля защото се уморих да слушам как много други говорят, онова което им е казано,че трябва да кажат.По този начин манипулират общественото мнение и лишават хората от истината, а не това е работата на журналистите. Да бъдеш журналист е да казваш и показваш истината, всичко останало е връзки с обществеността!
Ясно съзнавайки тежестта на казаното от мен, все пак си мисля, че е ми е доста по-леко от на много други, защото когато казваш онова ,което мислиш някак си олеква.

Мариета Димитрова, гл.редактор на ИА „Blagoevgrad News

Comments

comments