Тристранно споразумение между България, Гърция и Турция срещу проблемите с мигрантите

Вътрешният министър Румяна Бъчварова, първият заместник-министър на сигурността на Гърция Йоанис Панусис и вътрешният министър на Турция Себахатин Йозтюрк подписаха междуправителствено споразумение за полицейско и митническо сътрудничество. То цели създаването на тристранен контактен център по южната ни граница.
Споразумението по думите на Бъчварова, е подготвяно от 2011 година и е първият тристранен договор на Балканите. Това подписване гарантира сътрудничество между трите държави, които са изправени пред едно и също предизвикателство, вътрешният министър.
Гръцкият зам.-министър на сигурността каза от своя страна, че това е една много голяма инициатива на българското правителство. Той посочи, че трите страни преживяват общи опасности и каза: „ Живеем във века на отговорността и с днешното подписване доказваме това. Подаваме си ръка, за да се справим заедно в бъдеще”.
Подписаното споразумение е едно от доказателствата за многостранното сътрудничество. Много от проблемите, които се случват на границата започват да засягат и други страни. Винаги ще сме готови за сътрудничество с тези наши страни, каза от своя страна Йозтюрк.

Comments

comments