Трима именяци празнуваха Никулден край стара църква в гората край Градево

Традицията в симитлийска община повелява на връх църковния празник Никулден, в топло време, в преспи сняг или в гъста мъгла и мокър дъжд като днес, миряни да почетат празника край стара църква, наречена на Св. Николай в махала „Овнарска” в село Градево. Традиционно празникът започва с празнична литургия, миряни се събират на обща трапеза под стряхата пред храма, а скара с прясна риба цвърчи в страни още от рано сутринта. Петдесетина смелчаци излязоха в студения 6-ти декември в гората, за да почетат празника в старата църква.

Миряните запалиха свещица за здраве и хапнаха вкусна рибка на жар. Всеки, дошъл да почете празника, идва в храма с дар и пара. Даровете, събрани на Никулден се разпродават на търг с наддаване към края на празника – така повелява традицията там. И тази година благочестиви миряни вдигнаха петорно цените на кърпи, бутилка олио, буркан мед… всичко, оставено дар на църквата. Иначе наддаването започва от символични цени, като парите от търга остават в църквата. Затова и наддават без да пестят миряните на Никулден.

За рекордните 50 лева бе откупен днес буркан мед от един от смелчаците, излязъл в студения 6-ти декември в гората да празнува Никулден. Бурканът мед бе подарен на общинския кмет Апостол Апостолов, с пожеланието за следващ кметски мандат и заръката и той да не прекъсва традицията да празнува Никулден край църквата в гората край Градево. Кметът Апостолов също празнува Никулден с риба на жар край старата църква.

Църквата „Св. Николай” в махала „Овнарска” е градена през 1866 година. Преданията разказват, че храмът е граден от жена от селото, която намерила голямо богатство. И дарила необходимото за изграждане на божи храм в някога многолюдната махала на селото. Някога там е имало около 150 къщи, с училище дори, а днес постоянните жители са само 6-7 възрастни баби и дядовци. През 1886 година има данни, че църквата за първи път е посетена от митрополит. Днес в Градево живеят по-малко от 200 жители. Но на празници селото, известно като „българският Лондон”, оживява. Потомци на родове от Градево, изселници се връщат към корените си. Никулден е сред празниците особено тачен сред местните.

Comments

comments